Dit jaar kon de jaarlijkse plechtigheid, die sedert 1993 elk jaar te Boortmeerbeek plaatsvindt om de aanval op Transport XX te herinneren en om hulde te brengen aan de 3 dappere jonge helden die deze aanval op 19 april 1943 uitvoerden, uiteraard niet plaatsvinden vanwege de coronacrisis.

Schepen van vaderlandslievende verenigingen Michel Baert, huidige eerste schepen en gewezen burgemeester van de stad, en enkele bestuursleden van de oud-strijdersvereniging (NSB) uit Boortmeerbeek hebben op zondag 19 april het Transport XX herdacht. Dat gebeurde dit jaar met een korte bloemenhulde in plaats van de jaarlijkse herdenkingsceremonie vanwege de coronacrisis. Zeker omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Holocaust is geëindigd. Het was dus vooral symbolisch heel belangrijk.

Onze oprechte bewondering voor de trouw van de overheid van Boortmeerbeek en van de oud-verzetsstrijders om de heldendaad van de aanval op Transport XX steeds te gedenken, ondanks de moeilijke tijden die we tegenwoordig meemaken.

Regina Suchowolski-Sluszny, voorzitter FJO

Bron:
NSB / Boortmeerbeek