Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) heeft met afkeuring kennisgenomen van het standpunt van UNIA als zouden de dit jaar meegevoerde karikaturen van Joden tijdens carnaval geen uitingen van antisemitisme zijn of Jodenhaat kunnen bevorderen. Het FJO zal dan ook aan de UNESCO laten weten dat het bij haar eerder ingenomen standpunt blijft dat er voor het carnaval in Aalst geen plaats op de werelderfgoedlijst zou moeten zijn.

Evenzeer zal het FJO het carnaval in Aalst opnieuw bij de EU aankaarten. Eerder dit jaar werd door de Europese Commissie het Aalster carnaval scherp veroordeeld.

Tijdens een gisteren op initiatief van UNIA gehouden evaluatie in Aalst was geen sprake van een herziening van het eerder door het FJO ingenomen standpunt.
Het FJO verwerpt dan ook de vandaag gepubliceerde conclusie van UNIA dat door het ontbreken van een antisemitische context rond de afbeeldingen geen sprake zou zijn van Jodenhaat of die zou kunnen bevorderen.

Het FJO heeft op initiatief van UNIA aan het gesprek deelgenomen en betreurt het dat wederom N-VA burgemeester Christoph D’haese schitterde door afwezigheid. Anders dan UNIA het aan het FJO deed voorkomen bleek er ook geen evaluatie van het carnaval te zijn. Enkele uren na afloop van het gesprek publiceerde UNIA in strijd met de afspraken reeds haar conclusies.

Eerder dit jaar heeft een uit 16 personen bestaande delegatie uit Aalst op uitnodiging van het FJO deelgenomen aan een rondleiding in Kazerne Dossin in Mechelen. De burgemeester was daar evenmin aanwezig.

De suggestie van UNIA dat aan beide kanten educatie nodig is om elkaar beter te leren begrijpen is naar het oordeel van het FJO een goedkoop cliché.
Joden zijn op het gebied van antisemitisme al meer dan twee millennia ervaringsdeskundigen. Evenmin behoeven zij bijscholing in humor. Als geen ander weten Joden waar karikaturen toe kunnen leiden.

Tijdens het gisteren gehouden evaluatiegesprek zijn de deze week bekend geworden linten met wederom karikaturen van Joden niet aan de orde geweest.
Het FJO betreurt het dat van de zijde van de burgemeester – vooralsnog- geen publieke afkeuring is vernomen.
Uit het feit dat deze linten nu weer verspreiding vinden maakt het FJO op dat het Aalst aan historisch besef en empathie blijft ontbreken.

 

Voor nadere info:

Hans Knoop (woordvoerder FJO) : +32 498 432451

Bron:
FJO