Na een klacht van het FORUM der Joodse Organisaties en andere slachtoffers bij het parket, waar UNIA zich eveneens heeft bijgevoegd, heeft de Correctionele Rechtbank van Eerste Aanleg te Antwerpen vandaag haar vonnis geveld tegenover de beklaagde die in februari 2018 in de Joodse wijk van Antwerpen beschadigingen heeft toegebracht aan de gebouwen van Joodse scholen en synagogen, het monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en die eveneens mezuza’s, zijnde Joodse symbolen, van de deurposten van huizen met Joodse inwoners heeft afgerukt. Ook Antwerpenaren die herkenbaar Joods waren werden op klaarlichte dag aangevallen, waarbij ook de hoed van een Joodse man werd afgeslagen. De beklaagde negeerde ook een toegangsverbod uitgevaardigd door burgemeester Bart De Wever.

De beklaagde moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor belaging, aanzetting tot haat en geweld tegenover een gemeenschap en vernielingen van openbare monumenten en private gebouwen.

Ondanks dat de advocaat van de beklaagde de vrijspraak had gevraagd voor het aspect van de aanzetting tot haat en geweld tegenover een gemeenschap, heeft de Rechtbank de advocaat van het FJO en meerdere andere burgerlijke partijen, meester David Braun, gevolgd in zijn uitgebreid pleidooi en deze vraag tot vrijspraak niet toegekend.

Beklaagde is veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 10 maanden effectief en 8 maanden met uitstel. Dit uitstel werd gekoppeld aan strenge voorwaarden, zoals onder andere het niet meer plegen van strafbare feiten, het hebben van een vast adres en een intensieve psychologische begeleiding.

Indien de veroordeelde beroep wenst aan te tekenen, dan moet hij dit binnen de 30 dagen doen.

 

David Braun, advocaat/raadgever FJO

Bron:
FJO / Raphael Werner; David Braun