Afgelopen vrijdag deden naar schatting zo’n 30.000 Palestijnen mee aan de “Mars van Terugkeer” in Gaza aan de grens met Israel. Er zijn 19 Palestijnen omgekomen. Hamas zegt dat de protesten door zullen gaan tot “heel Palestina bevrijd is.”

De IDF had van te voren gewaarschuwd de soevereiniteit van Israel te bewaken en grensoverschrijdingen niet toe te staan. Volgens Israelische veiligheidsdiensten waren tien van de omgekomen Palestijnen actief bij verschillende terroristische groeperingen, waaronder Hamas, de Al-Aqsa Martelarenbrigade en Globale Jihad.

Op beelden vrijgegeven door de IDF is te zien hoe er vanaf de grens door Palestijnen met vuurwapens geschoten wordt. Volgens het Israelische leger hebben terroristen daarnaast van de gelegenheid gebruik gemaakt om explosieven bij het hek te plaatsen. De afgelopen weken zijn er meerdere keren springstoffen bij de grens gelegd.

Internationale veroordeling
Het optreden van Israel kon op internationale bezorgdheid en kritiek rekenen. In een persbericht gaf EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini aan de doden te betreuren. Het gebruik van kogels door de IDF moet volgens de HV onderwerp zijn van een onafhankelijk en transparant onderzoek. Israel heeft het recht haar grenzen te verdedigen, maar moet hierbij wel proportioneel zijn, voegde ze eraan toe. Over de organisatoren van de mars, waaronder Hamas, werd door Mogherini niet gesproken.

De VN-Veiligheidsraad hield een dag na de botsingen een noodvergadering. Meerdere leden claimden dat het door de IDF gebruikte geweld “disproportioneel” is en riepen op tot een onafhankelijk onderzoek. Een door Koeweit ingediende resolutie die het Israelische optreden veroordeelt, werd door een Amerikaans veto tegengehouden.

Vandaag houdt de Arabische Liga een noodvergadering over wat zij een “bloedbad” noemen. Dit naar aanleiding van een verzoek van de Palestijnse vertegenwoordiging, dat gesteund werd door Egypte, Jordanië en Koeweit.

Protesten gaan door tot “heel Palestina is bevrijd”
Hamas zegt dat de protesten door zullen gaan tot heel Palestina bevrijd is. Hiermee doelen zij niet op een vreedzame tweestatenoplossing met Israel, maar op het vernietigen van de Joodse staat. De bedoeling is dat de demonstraties tot 15 mei door zullen gaan. Op die dag herdenken de Palestijnen de Nakba, wat Arabisch is voor catastrofe, toen Israel in 1948 haar onafhankelijkheid won. De terreurgroep die nu al elf jaar de Gazastrook regeert wil (voorlopig) geen volledig conflict met Israel. In plaats daarvan maakt Hamas nu gebruik van “populair verzet” en zet het burgers in tegen de IDF.

Een dag voor de aanvang van de Mars van Terugkeer, was een toespraak op het door Hamas gerunde Al-Aqsa TV te zien waar de Palestijnen worden opgehitst. “Het Palestijnse volk zal zijn land met bloed bevrijden, met martelaren, met vrouwen en met kinderen.” “We zullen komen en die omheining afbreken met de vingernagels van onze kinderen.”

Gerelateerde artikels:

“Hamas-supporters verdeeld over nauwe banden met Iran” https://www.cidi.nl/hamas-supporters-verdeeld-over-nauwe-banden-met-iran/ [CIDI]

Bron: