Frankrijk: Politie beschouwt moord op bejaarde joodse vrouw in Parijs toch als antisemitische aanval

De woorden schieten ons te kort om zulke vreselijke daad te beschrijven…
De afschuwelijke moord vrijdag op de bejaarde joodse vrouw Mireille Knoll (85), overlevende van de Holocaust, die de Joodse gemeenschap nogmaals heeft geschokt, komt juist een jaar nadat Sarah Halimi, ook een Joodse vrouw (65), op 4 april 2017 werd geslagen en uit het raam van haar flat in Parijs werd gegooid door een buurman die ‘Allahu Akhbar’ riep.
Deze moord opende opnieuw het debat over antisemitisme in volksdistricten in Frankrijk, waar Joden in toenemende mate het slachtoffer zijn geworden van verschillende jihadistische aanvallen in de afgelopen jaren. Vanavond wordt in Parijs een witte mars tegen antisemitisme gehouden.
Pure Jodenhaat zonder taboes kan leiden tot de meest barbaarse moorden. Er lopen koude rillingen over onze rug van de gedachte dat de verantwoordelijken voor de razzia en de deportaties van het Vel d’Hiv in juli 1942 nu zeker lachen in hun graf.

“Politie beschouwt moord op bejaarde vrouw als antisemitische aanval” – De Standaard
Het Franse gerecht onderzoekt of de moord op een bejaarde joodse vrouw antisemitische motieven heeft. De 85-jarige vrouw werd in haar appartement in Parijs doodgestoken.

Mireille Knoll, een 85-jarige vrouw die de Holocaust heeft overleefd, werd vrijdag dood teruggevonden in haar uitgebrande appartement. Uit de autopsie bleek dat ze met elf messteken om het leven is gebracht.

Twee verdachten, mannen van 22 en 29 jaar, zijn opgepakt. Er zijn aanwijzingen dat Knoll is vermoord omdat ze joods was, zegt het parket.

‘We zijn erg geschokt’, reageert haar zoon. ‘Ik begrijp niet hoe iemand een vrouw kan vermoorden die geen geld heeft en in een sociale woning woont.’

In 1942 werd de joodse vrouw als kind samen met 13.000 andere joden naar de wielerbaan Vélodrome d’Hiver geleid. Vandaaruit werden ze gedeporteerd naar vernietigingskampen van de nazi’s, maar Knoll wist te ontkomen.

De joodse gemeenschap reageert geschokt op de moord en is bezorgd over het gewelddadig antisemitisme in het land. Vorig jaar werd nog een 65-jarige orthodox-joodse vrouw geslagen en uit haar raam gegooid. Het ging om een antisemitische moord, oordeelde de rechter vorige maand.  ¨[http://www.standaard.be/cnt/dmf20180327_03432182]

Gerelateerde artikels:

“Frankrijk geschokt na brutale moord op 85-jarige Holocaustoverlevende door radicale moslim” – Joods Actueel

“… M. Knoll werd geboren op 28 december 1932 en werd als negenjarig meisje samen met 13.000 andere Parijse Joden bijeengedreven tijdens de grote razzia La Rafle du Vel d’Hiv. Minder dan 100 Joden hebben de deportatie die daaropvolgde overleefd maar Knoll wist te ontsnappen aan deportatie doordat ze met een Braziliaans paspoort naar Portugal kon reizen. De dame, die zich steeds in een rolstoel verplaatste, was bijzonder geliefd in haar buurt.

“Aan de nazi’s is ze ontkomen maar het zijn de Islamisten die haar te pakken kregen”, zegt haar kleindochter Noa die in Israël woont. “Ik heb twintig jaar geleden al begrepen dat mijn toekomst als Jood niet in Europa is”.

De details over de moord zijn niet vrijgegeven in het belang van het onderzoek. Zeker is wel dat de dame al klacht neergelegd had bij de politie omdat ze bedreigd werd.

Stop de “psychiatrisering” van terreur

Franse Joden zijn ongerust over de “psychiatrisering” van antisemitische terreurdaden. Daders worden als “psychiatrisch gestoord” geclassificeerd zodat hun aanval niet als antisemitische moord moet worden geklasseerd. Dat was het geval bij de moord vorig jaar op mevrouw Sarah Halimi, in de zelfde Parijse wijk, nadat haar buurman haar had aangevallen en haar over het balkon gooide terwij hij Allahu Akbar schreeuwde.

Het duurde maanden vooraleer de autoriteiten toegaven dat de moord antisemitisch geïnspireerd was. In de zaak van de 85-jarige Mireille Knoll klasseerden de autoriteiten de moord gelukkig wel snel als dusdanig.

“Ik zal met grote vastberadenheid en zonder enige terughoudendheid het antisemitisme bestrijden”, zei president Macron nu dit drama in gans Frankrijk grote emoties oproept.

Sinds 2006 hebben veertigduizend Joden de Republiek vaarwel gezegd en zich in Israël gevestigd. Een groot aantal van hen woont in Netanya, een stad op een dertigtal kilometer van Tel Aviv, die door de Israëli’s “Petit Paris” genoemd wordt. [http://joodsactueel.be/2018/03/28/frankrijk-geschokt-na-brutale-moord-op-85-jarige-holocaustoverlevende-door-radicale-moslim/]

Moord in Parijs: “Wat de nazi’s niet konden, heeft krapuul met dezelfde haat nu wel gedaan”  – VRT
Frankrijk is in shock na de brutale moord op een 85-jarige Joodse vrouw die de vervolging van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft. Vanavond is een protestmars gepland in Parijs en die zou wel eens erg groot kunnen zijn. –

“Het is onvoorstelbaar dat mensen vandaag in Frankrijk in 2018 nog altijd gedood worden omdat ze Jood zijn”, zei de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet vandaag op de radiozender RMC.

Haar collega van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb waarschuwt dat het antisemitisme in Frankrijk aan een sterke opmars bezig is. “Mijn generatie dacht dat na de Shoah (Holocaust) die een schok voor de wereld is geweest, dat soort systematische aanvallen niet meer mogelijk waren.”
De Joodse gemeenschap in Frankrijk -de grootste in Europa- klaagt al langer over groeiend antisemitisme. Dat er nu een vrouw die ooit het slachtoffer was van de Holocaust vermoord is, heeft daar tot grote vrees en woede geleid. “Wat de nazi’s niet konden, heeft krapuul met dezelfde haat nu wel gedaan”, zei de grootrabbijn van Frankrijk Haïm Korsia. De moord doet denken aan die op Sarah Halimi, een Joodse vrouw van 65 die in april vorig jaar geslagen werd door een migrant uit Mali en daarna uit het raam werd geduwd.

Vanavond wordt in Parijs een witte mars tegen antisemitisme gehouden en die zou wel eens erg groot kunnen worden. De mars is evenwel niet zonder controverse, want Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National, en de radicaal-linkse politicus Jean-Luc Mélenchon wilden deelnemen aan de mars, maar zouden nu verstek geven omdat ze niet welkom zijn.
Ontsnapt aan de vervolging, tot nu
Vrijdag werd in Parijs het lichaam gevonden van de 85-jarige Mireille Knoll, een bejaarde Joodse vrouw die alleen woonde. De vrouw werd elf keer met een mes gestoken en haar lichaam is daarna in brand gestoken.

De politie heeft twee verdachten van de moord opgepakt. Het gaat om jonge moslims en men gaat ervan uit dat het om anti-Joodse motieven gaat. Een van hen zou de andere ervan beticht hebben dat hij “Allahu akbar” (god is de grootste) zou geroepen hebben tijdens de moord. Helemaal zeker is dat echter nog niet, want de hoofdverdachte zou volgens Binnenlandse Zaken niet geradicaliseerd zijn en vooral uit geweest zijn op geld. “Het is een Jodin, dus er moet geld zijn”, zou hij gezegd hebben.

Nochtans was Mireille Knoll zeker niet rijk en woonde ze in een sociaal flatje. De vrouw had de Holocaust en Jodenvervolging in Frankrijk overleefd. Zo kon ze als kind met haar moeder op het nippertje ontsnappen aan de grote razzia, waarbij in 1942 meer dan 13.000 Joden werden opgepakt en opgesloten in de Vel d’Hiv, de Vélodrome d’Hiver, in Parijs. Velen van hen zijn daarna weggevoerd naar nazi-vernietigingskampen.
Mireille Knoll overleefde de oorlog en is daarna getrouwd met een man die het concentratiekamp van Auschwitz overleefd heeft. De man is intussen gestorven. [https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/28/moord-in-parijs—wat-de-nazi-s-niet-konden–heeft-krapuul-met-d/]

Bron:

FJO / De Standaard / Joods Actueel / VRT

2018-03-28T15:16:12+00:00Woensdag, 28 Maart 2018|"Anti"-antisemitisme, Aangeraden, Algemeen, Buitenland, Jodenhaat, Shoa, Terrorisme|