In het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vraagt het federaal parket aan de raadkamer om hoofdverdachte Mehdi Nemmouche door te verwijzen naar het assisenhof. Dat meldt de krant La Libre Belgique en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen.

Ook voor de tweede verdachte, Nacer Bendrer, wordt de doorverwijzing gevraagd. Voor derde verdachte Mounir Atallah vraagt het federaal parket de buitenvervolgingstelling. Het federaal parket zelf kan alleen bevestigen dat het dossier donderdag door de Brusselse raadkamer behandeld wordt.

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke en de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Nog geen verklaring

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag maar was hij niet de schutter.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Het dossier komt donderdag voor de raadkamer maar de verschillende partijen kunnen daar nog bijkomend onderzoek vragen. In september lieten de advocaten van Mehdi Nemmouche weten dat hun cliënt waarschijnlijk een hersentumor heeft en zijn proces mogelijk niet zal kunnen bijwonen.

https://www.demorgen.be/binnenland/federaal-parket-wil-verdachten-van-aanslag-joods-museum-doorverwijzen-naar-assisen-b1dd9bfc/

Lees ook:

Attentat au Musée juif: le parquet fédéral souhaite envoyer Mehdi Nemmouche aux assises
https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_attentat-au-musee-juif-le-parquet-federal-souhaite-envoyer-mehdi-nemmouche-aux-assises?id=9774220

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/27/verdachte-van-aanslag-op-joods-museum-moet-voor-hof-van-assisen-/

Gerelateerde artikels:

https://www.fjo.be/nieuws/1151/Verdachte-aanslag-Joods-Museum-bekent-enige-betrokkenheid

https://www.fjo.be/nieuws/1156/Twee-verdachten-van-aanslag-op-Joods-Museum-vrijgelaten

Bron:
VRT / De Morgen / RtbF