Gisteren was het exact 75 jaar geleden dat de razzia’s op Joodse burgers plaatsvonden in Antwerpen.

Curieus, de lokale werking van Zurenborg, organiseerde een herdenkingswandeling met auteur Jeroen Olyslaegers en UA-rector Herman Van Goethem in de wijk.
Schrijver Jeroen Olyslaegers las enkele passages voor uit zijn recentste boek Wil, dat zich voor een groot deel afspeelt in het Antwerpen van de Tweede Wereldoorlog, en professor en UA-rector Herman Van Goethem zorgde voor de historische context.

Meer dan zeventig mensen verzamelden op het Kievitplein, waar de wandeling startte met Jiddische muziek gespeeld door Oscar Bohnen en violiste Tatiana Scheck. …


De menigte hield halt in de Terliststraat en de Van den Nestlei voor passages uit Wil. Het boek is fictie, maar wel historisch gefundeerd. Vanuit de bakfiets die dienstdeed als podium en geluidsinstallatie, kroop Olyslaegers in de huid van zijn hoofdpersonage en agent Wilfried Wils. Uit de ramen hingen overal mensen mee te luisteren.

In de straten rond de Dageraadplaats was aan het aan Herman Van Goethem, gespecialiseerd in het thema, om naast de verhalen meer historische duiding te geven bij de razzia’s op Antwerpse Joden. De wandeling eindigde met een herdenkingsmoment op de speelplaats van Crea 16 in de Grotehondstraat. De school was 75 jaar geleden de laatste verzamelplek voor Joden die opgepakt waren en naar de Dossinkazerne in Mechelen gestuurd werden voor deportatie.

Onze voorzitter Raphael Werner woonde deze herdenking bij in naam van het Forum der Joodse Organisaties.

http://www.gva.be/cnt/dmf20170828_03040566/jodenrazzia-herdacht-met-voorleeswandeling-langs-historische-plekken

VIDEO UAntwerpen lanceert filmpje met opnames uit Joodse vakantiekolonie

https://atv.be/nieuws/video-uantwerpen-lanceert-filmpje-met-opnames-uit-joodse-vakantiekolonie-48460

75 jaar geleden, in de zomer van 1942 vonden in Antwerpen drie razzia’s plaats om Joodse Antwerpenaren op te sporen en te deporteren. De razzia’s gebeurden op bevel van de Duitse bezetter maar het toenmalige Antwerpse stadsbestuur en de politie werkten actief mee. Gisterenavond werd de razzia van 28 augustus in de wijk Zurenborg herdacht. Vandaag lanceert de rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem een bijzonder filmpje met opnames uit de Joodse vakantiekolonie Villa Altol.

Ook op Facebook pagina van Curieus Antwerpen:  https://www.facebook.com/CurieusZurenborg/videos/1716375311997910/ SHARE!GVA / ATV / Facebook