Komiek Dieudonné is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden en een boete van 10.000 euro. Het hof van beroep beschouwt zijn Facebookpost ‘Je me sens Charlie Coulibaly’, die hij publiceerde na de aanslagen op Charlie Hebdo, als ‘pleiten voor terrorisme’.

Dieudonné M’Bala M’Bala is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden en een boete van 10.000 euro omdat hij na de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs op 11 januari 2015 op zijn Facebook pagina schreef ‘Ik voel me Charlie Coulibaly’, een verwijzing naar Amédy Coulibaly die na de aanslag op Charlie Hebdo ene bloedbad aanrichtte in de Parijse supermarkt Hypercacher.

Het Hof van Beroep in Parijs bevestigde vandaag de veroordeling van de komiek voor het ‘pleiten voor terrorisme’.

Ook oordeelde het Hof dat het vonnis moet worden gepubliceerd in drie landelijke dagbladen in Frankrijk. De 50-jarige Dieudonné moet daarnaast een symbolische euro betalen aan humanitaire hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen en de Franse vereniging voor de slachtoffers van terrorisme. …


Altijd al controverse

Het is niet de eerste keer dat de Franse controversiële komiek Dieudonné wordt veroordeeld tot celstraffen en geldboetes.

In november 2015 werd hij door de correctionele rechtbank van Luik bij verstek veroordeeld tot twee maanden cel en een boete van 9.000 euro onder andere voor antisemitisme. In maart 2015 werd hij veroordeeld tot 3.000 boete voor ‘publieke belediging’ van de Franse eerste minister Manuel Valls. De cabaretier had de premier in 2013 in een video verspreid op internet ‘een Mussolini met het syndroom van Down’ genoemd. De voorstelling van Dieudonné, Le Mur, werd, nadat Valls stappen had ondernomen, verboden in januari 2014 omdat ze antisemitisch waren.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160621_02350073

Lees ook:

“La condamnation de Dieudonné à deux mois de prison ferme validée par la Cour de cassation belge” – Le Monde
L’humoriste, par ailleurs candidat aux législatives, avait été jugé coupable d’incitation à la haine lors d’un spectacle en mars 2012 dans la région de Liège.

http://www.lemonde.fr/police-justice/article/2017/06/07/la-condamnation-de-dieudonne-a-deux-mois-de-prison-ferme-validee-par-la-cour-de-cassation-belge_5140270_1653578.html (Le Monde.fr avec AFP | 07.06.2017)De Standaard / Le Monde / AFP