Herdenking 8 mei 2017 ]Donald Woodrow]

Inleiding Herdenkingsplechtigheid 8 mei 2017 – Diane Keyser

Op 26 mei 1997, exact 20 jaar geleden had ik de eer om, samen met velen van u hier vandaag aanwezig, dit belangrijke en symbolische monument dat de gedeporteerde Antwerpse joodse burgers herdenkt, in te huldigen. Heel toepasselijk werd 2 maanden eerder, op 28 maart door de Ministerraad in een omzendbrief goedgekeurd dat 8 mei tot de dag voor de herdenking van de volkerenmoord door de nazi’s werd verheven.

Hier in Antwerpen staat dit monument dan ook centraal bij de herdenking van de Holocaust en dit niet enkel voor diegenen die familieleden hebben verloren in de Shoah. … Lees hier de volledige inleiding


Toespraak Hans Knoop – Herdenking Shoah 8 mei 2017

Als we zoals vandaag het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarmee dus impliciet de Shoah herdenken dienen wij ons tevens af te vragen hoe het mogelijk was dat de grootste genocide uit de geschiedenis in het hart van Europa- uitgevoerd door het cultuurvolk par excellence- heeft kunnen plaatsvinden. …

De vijand van het goede is niet het kwade, maar de onverschilligheid! Lees hier de volledige toespraak

Gedicht “Moeder waar ben jij?” – Pinkas Kornfeld

Kaarsen 8 mei 2017 [Donald Woodrow]

Ik was nog een jongen, toen het gebeurde
deels puber, deels kind,
toen ik met tranen om de mijnen treurde,
vergaan in de as, verstrooid in de wind.

Moeder waar ben jij, hoor jij mijn kreet
Vader oh vader, broers en zus,
verdwenen die liefde, alleen nog het leed
voor eeuwig een afscheid, zonder een kus. … [pdf]