Doel Unia (illustr.) [Website UNIA]Het Forum der Joodse Organisaties heeft met verbijstering kennis genomen van een, naar Joods Actueel, uitgelekte email vanwege UNIA – jurist J.O.

In de interne mail betreurt hij dat de rechtbank in Antwerpen een door hemzelf namens UNIA ingediende klacht wegens antisemitisme en aanzetten tot moord heeft gehonoreerd met een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk en een geldboete.

De Palestijnse haatzaaier had tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Borgerhout bedreigende anti-Joodse leuzen gescandeerd.

Het FJO diende daarop een melding in bij UNIA dat uiteindelijk besloot zich burgerlijk partij te stellen en tegen de dader aangifte bij justitie te doen.

Uit de onderschepte mail blijkt dat UNIA-jurist J.O. die de klacht indiende, anders dan het FJO, vurig hoopte en rekende op vrijspraak voor de haatzaaier. Hij kwalificeert de uitspraak van de rechter en veroordeling als ” hoogst problematisch ” en het vonnis als “kromspraak in plaats van rechtspraak”.

Uit de mail blijkt zonneklaar dat de sympathie en empathie van UNIA nadrukkelijk meer naar de dader uitgaat dan naar zijn beoogde slachtoffers. …


Het FJO benadrukt bij de uitgelekte mail, die was gericht aan collega’s binnen de UNIA, dat in het verleden deze organisatie consequent meldingen over antisemitisme naar de prullenbak verwees.

Hoeveel gekker kan het worden als een organisatie die racisme en discriminatie dient te bestrijden teleurgesteld is als een door haarzelf ingediende klacht door de rechtbank serieus wordt genomen en leidt tot een veroordeling van een haatzaaier die anti-Joodse leuzen had gescandeerd?

Het vertrouwen van het FJO in Unia is nu helemaal zoek en het FJO zal overwegen of het nog enige zin heeft om meldingen te maken van antisemitisme bij UNIA.

Het FJO zal de bevoegde ministers voor Gelijke Kansen zowel op Federaal als op Vlaams niveau hierover aanschrijven en verzoeken om een dringend onderhoud, in deze nooit eerder geziene situatie.

 

Voor nadere info:
Raphael Werner, voorzitterFJO – foto: screenshot Doel Unia (illustr.) [Website UNIA]