pro-palestijnse betoging 12 07 2014_FRBEPro-Palestijnse manifestanten vervolgd voor aanzetten tot jodenhaat op Sint-Jansplein – GVA – 25/1/2017

Drie mannen worden voor de Antwerpse strafrechter vervolgd voor het aanzetten tot haat tijdens een pro-Palestijnse manifestatie in Antwerpen. Het gaat om twee organisatoren en een Palestijnse deelnemer. Die laatste zou een anti-joodse leuze gescandeerd hebben.
De manifestatie vond plaats op het Sint-Jansplein op 12 juli 2014, kort na de start van een militaire operatie in de Gazastrook in Israël. Een vijfhonderdtal deelnemers riep leuzen als ‘Free Palestine’ en zwaaide met Palestijnse vlaggen. De manifestatie verliep rumoerig, maar eindigde volgens de politie zonder incidenten.

Het Forum der Joodse Organisaties diende twee dagen later klacht in, nadat het een filmpje van de manifestatie onder ogen had gekregen. Daarop was te horen hoe er vanuit het publiek een anti-joodse leuze in het Arabisch gescandeerd werd. Beklaagde Suhail A., zelf afkomstig uit de Gazastrook, begon de leuze mee te roepen vanop het podium. De leuze verwees naar de verdrijving van de joden uit de stad Khaybar in 629 en is volgens het Forum der Joodse Organisaties een oproep tot genocide van de joden. …


“Geen discriminerende betekenis”

Suhail A., voor wie een werkstraf van 60 uur werd gevorderd, vroeg de vrijspraak. “Die leuze verwijst voor hem naar een conflict tussen joden en moslims dat zonder bloedvergieten beëindigd werd en heeft dus geen discriminerende betekenis. Als hij die andere interpretatie gekend had, dan had hij die woorden nooit herhaald”, pleitte zijn advocaat Jos Vander Velpen.

Voor organisator Youssef R., die in 2005 veroordeeld werd voor het gooien van een molotovcocktail naar een politiecombi, werd zes maanden effectief geëist. Voor Marc D.Q., die ontkent dat hij organisator was, zes maanden met uitstel. Ook hun advocaten pleitten de vrijspraak, omdat uit niets zou blijken dat zij hadden aangezet tot haat.

Vonnis op 21 februari.

http://www.gva.be/cnt/dmf20170124_02692412/pro-palestijnse-manifestanten-vervolgd-voor-aanzetten-tot-jodenhaat-op-sint-jansplein

“Betogers riepen op tot genocide tegenover het joodse volk –  GVA/Het Nieuwsblad

ANTWERPEN – Maakten drie deelnemers aan een pro-Palestijnse manifestatie zich schuldig aan antisemitisme? Dat is de inzet van een proces voor de Antwerpse rechtbank. Het Forum der Joodse Organisaties eist een symbolische schadevergoeding van één euro.

“Khaybar Khaybar ya yahud.” Dat scandeerden manifestanten op 12 juli 2014 op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Een vijfhonderdtal mensen waren daar samengekomen om actie te voeren tegen de aanvallen van … 

Lees het volledig artikel in pdfGVA/Het Nieuwsblad: Pro-palestijnse betoging – 12 juli 2014 aan het St-Jansplein [FRBE]