Dieudonné Mbala Mbala De Franse humorist Dieudonné Mbala Mbala is door het Luikse Hof van Beroep veroordeeld tot twee maanden cel en een boete van 9.000 euro. Hij krijgt die straf voor discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in Herstal op 14 maart 2012.

Dieudonné kreeg in november 2015 dezelfde straf opgelegd door de correctionele rechtbank, maar hij ging toen in beroep. De rechter komt nu tot hetzelfde besluit. Het optreden in Herstal was door de politie vastgelegd in beeld en geluid.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak. ‘Humor is niet alleen van wezenlijk belang in het leven van elk van ons, en in elke samenleving, het is ook een recht. Maar humor is geen geldig argument om haatboodschappen aan het adres van de Joodse gemeenschap – of eender welke andere gemeenschap – te rechtvaardigen’, klonk het eerder. …


Al vaker veroordeeld

Het is niet de eerste keer dat de humorist veroordeeld werd voor omstreden uitspraken. In maart 2015 werd hij eerder al veroordeeld door het Franse gerecht tot 2 maanden cel met uitstel voor het vergoelijken van terroristische actie na de aanslag op Charlie Hebdo en het beledigen van de Franse premier Valls. Het bedreigen van een deurwaarder leverde hem vorige maand nog een voorwaardelijke celstraf op. 

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170120_02685063De Standaard – foto: Dieudonné Mbala Mbala