robotfoto Mehdi Nemmouche (aanslag 24 mei 2014 in Brussel)Mehdi Nemmouche (31) bekent dat hij “in zekere mate” betrokken was bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel waarbij vier doden vielen. – Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Na bijna 2,5 jaar spreekt Mehdi Nemmouche zich daar voor het eerst over uit.

Op 24 mei 2014 vielen bij een aanslag op het Joods Museum vier doden. Zes dagen later werd Nemmouche door douaniers in Marseille aangehouden. Ze hadden in zijn reistas de kalasjnikov, het pistool, de kleren en de camera gevonden die bij de aanslag op werden gebruikt. Toch bleef hij erbij: hij had niets te maken met het bloedbad. De wapens had hij naar eigen zeggen in Brussel gevonden, en wel in een auto die niet op slot was.

Nu geeft hij volgens de kranten toe dat die uitleg geen steek had, maar hij ontkent nog altijd dat hij de schutter was.

‘Geen vertrouwen’

Hoe de vork dan wel aan de steel zit, wil de hoofdverdachte van de aanslag wel vertellen, maar niet aan de speurders. Nemmouche eist daarvoor een assisenproces, omdat hij beroepsrechters niet vertrouwt. …


Vandaag/donderdag buigt de raadkamer in Brussel zich over het uitleveringsverzoek van het Franse gerecht, in een onderzoek naar de gijzeling van vier Franse journalisten in Syrië. Zij werden in 2013-2014 tien maanden vastgehouden in een gevangenis van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Drie van de vier journalisten herkenden in Nemmouche een van hun bewakers. De advocaat van ­Nemmouche verzet zich tegen de uitlevering.   (Belga/RR)

http://www.knack.be/nieuws/belgie/verdachte-aanslag-joods-museum-bekent-enige-betrokkenheid/article-normal-772143.html

Mehdi Nemmouche mag uitgeleverd worden aan Frankrijk

De Brusselse raadkamer heeft het Europees aanhoudingsbevel tegen Mehdi Nemmouche uitvoerbaar verklaard. Dat betekent dat de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum uitgeleverd mag worden aan Frankrijk, maar wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.
De aanslag op het Joods Museum vond plaats op 24 mei 2014 en eiste vier mensenlevens. Een week na de aanslag, op 30 mei, werd in Marseille een eerste verdachte Mehdi Nemmouche opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS.

Volgens speurders was hij dan ook de man die de dodelijke schoten haf afgevuurd. In de loop van het onderzoek werden in Frankrijk nog twee andere verdachten opgepakt, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, die allebei aan België werden overgeleverd.

Het Franse gerecht vroeg zijn overlevering omdat het Nemmouche wil vervolgen voor het gevangen houden en folteren van vier Franse journalisten in Syrië, in 2013 en 2014. Nemmouche en zijn advocaten verzetten zich echter tegen een overlevering aan Frankrijk zolang de man niet in België berecht is voor de aanslag op het Joods Museum. (Belga) http://deredactie.be/permalink/1.2810274

Gerelateerde artikels:

https://www.fjo.be/nieuws/759/Dader-aanslag-Joods-Museum-opgepakt-in-Marseille

https://www.fjo.be/nieuws/760/Dader-aanslag-Joods-Museum-was-geen-lone-wolfKnack / De Redactie – foto: robotfoto Mehdi Nemmouche (aanslag 24 mei 2014 in Brussel) [AFP]