Achva Halva-repenAls vertegenwoordiging van de Joodse gemeenschap in Vlaanderen richten wij ons tot U met het verzoek afstand te nemen van de pressie die kennelijk op uw maatschappij wordt uitgeoefend om geen producten meer aan passagiers te bieden die (mogelijk) afkomstig zijn uit de door Israël bestuurde gebieden op de Westelijke Jordaan-oever.

Uit de media vernamen wij dat de vermeende aanwezigheid van een in die gebieden vervaardigde Halva-reep aan boord van uw vliegtuig na protest van een passagier voor uw maatschappij reden was deze van het menu te schrappen.
In eerste instantie meldde uw woordvoerder dat aan de wensen van alle passagiers tegemoet moet worden gekomen, en nadien stelde hij zich op het standpunt dat de repen abusievelijk aan boord waren gekomen.

Het FJO wijst er op dat de overweldigende meerderheid van passagiers naar en van Israël uit Joodse reizigers bestaat. Die zullen er – anders dan de klager – geen problemen mee hebben gehad dat de repen aanwezig waren.

Waar zij fundamenteel wel problemen mee hebben is dat de officieuze boycot van producten uit de betreffende gebieden uitsluitend op Israël slaat. Producten uit bv. de Westelijke Sahara of Noord-Cyprus, Tibet enz. worden overal ter wereld aangeboden.  


Het komt ons voor, dat in geval een product uit bv. de Westelijke Sahara bij u aan boord zou worden aangetroffen en daar door een passagier bezwaar tegen zou worden gemaakt, u niet onmiddellijk tot aanpassing van de menukaart zou zijn overgegaan.
De verwijdering van een simpele Halva-reep door uw maatschappij heeft onze gemeenschap, met vele trouwe reizigers van Brussels Airlines, dan ook in de ziel getroffen ook al zijn we ervan overtuigd dat dit geenszins uw intentie zal zijn geweest.
Suggesties van velen uit onze gemeenschap om geen gebruik meer van uw maatschappij te maken, wijzen wij als FJO consequent en principieel af.

Wel vragen wij uw maatschappij in de toekomst niet te zwichten voor pressie tot boycot van Israëlische producten.
Waarschijnlijk is het u niet bekend dat de zogenaamde BDS-beweging – die een boycot van de Staat Israël nastreeft – ultiem de totale destructie van de Joodse staat als doelstelling heeft.
Toegeven aan de verwijdering van een Halva-reep zal uiteindelijk moeten leiden tot toegeven aan de wens tot opheffing van de door uw maatschappij onderhouden luchtverbinding met Tel Aviv.

Gaarne vernemen wij uw reactie en uiteraard bereid tot een ontmoeting, verblijven wij,
Hoogachtend,

Raphael Werner,
Voorzitter

Brussels Airlines (illustr.)

 

UPDATE 30/08/2016:

“Omstreden” dessert opnieuw op vluchten Brussels Airlines

Nog geen week nadat Brussels Airlines aankondigde een dessert, dat werd aangeboden op vluchten van en naar Israël, te hebben geschrapt is de luchtvaartmaatschappij vandaag op die beslissing teruggekomen. Pro-Israëlische stemmen zijn opgetogen terwijl linkse activisten woedend zijn over de gang van zaken. …
Lees verder op Joods Actueel http://joodsactueel.be/2016/08/29/omstreden-dessert-opnieuw-op-vluchten-brussels-airlines/FJO – foto: Achva Halva-repen