In de Israëlische havenstad Haifa hebben de burgemeesters Yona Yahav en Bart De Wever (N-VA) een samenwerkingsovereenkomst getekend. Die draait vooral rond digitale economie.

Antwerpen en Haifa sloten een eerste stedenband in 1986.
De samenwerkingsovereenkomst die deze week in Haifa werd gesloten, gaat vooral over digitale gezondheid en cleantech. “Antwerpen heeft in die sectoren sterke troeven in handen met verschillende private startup-initiatieven en de StartupVillage, om er maar enkele te noemen. Ook de samenwerking tussen de beide havens en op vlak van cultuur en onderwijs werd verlengd en versterkt”, zegt Bart De Wever. De burgemeester leidt een missie van VOKA-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland in Israël. Ook de schepenen Claude Marinower (Open Vld) en Philip Heylen (CD&V) zijn aanwezig.

“Antwerpen heeft veel gelijkenissen met Haifa. Het open karakter en de vrije handelsgeest van Antwerpen en Haifa promoten diversiteit en wederzijds begrip. Beide steden hebben een belangrijke haven, een toonaangevende petrochemische cluster en een grote creatieve sector. Deze samenwerkingsovereenkomst is goed voor onze welvaart, en versterkt het sociaal weefsel op internationaal vlak”, besluit De Wever.


http://www.gva.be/cnt/dmf20160702_02367904/samenwerking-israel-en-antwerpen-focust-op-digitale-economie-goed-voor-sociale-banden

Burgemeester Bart De Wever op handelsmissie in Israël

Antwerps Burgemeester Bart De Wever is momenteel mee op handelsmissie in Israël. Die wordt georganiseerd door VOKA, samen met een vijftigtal bedrijfsleiders en benadrukt vooral meer economische samenwerking. Maar De Wever bezocht er onder meer ook het herdenkingsmonument Yad Vashem voor de Holocaust en heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de stad Haifa.

De Wever ontmoette er ook de kleindochter van Herschel Fink, een prominent lid van de Antwerpse joodse gemeenschap die enkele jaren geleden overleed. Er is ook hulde betoond aan de familie Dehut, die de moeder van André Gantman, voormalig schepen en huidig N-VA-fractievoorzitter in de Antwerpse gemeenteraad, hebben helpen onderduiken.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/burgemeester-bart-de-wever-op-handelsmissie-in-israel-a2784924/GVA / HLN – foto: burgemeesters Yona Yahav en Bart De Wever in Haïfa (RR]