Elie Wiesel [rv]

Elie Wiesel, Holocaust-overlever en laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, is op 87-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten. Dat meldt het Israëlische Holocaust-memoriaal Yad Vashem.
“Met zijn buitengewone persoonlijkheid en fascinerende boeken verpersoonlijkte Wiesel de overwinning van de menselijke geest op de wreedheid en het kwade”, reageerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Wiesel werd in 1928 geboren in Roemenië. Toen hij 15 jaar was, werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Hij verloor er zijn moeder en een zus. Elie Wiesel zelf, die ook in het concentratiekamp Buchenwald verbleef, overleefde de gruwel.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Wiesel in Frankrijk terecht. Later verhuisde hij naar de VS en in de jaren zestig verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. In 1986 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn boodschap van “vrede, boetedoening en menswaardigheid”.

Elie Wiesel schreef verschillende boeken over zijn oorlogservaringen en was ook professor, filosoof en mensenrechtenactivist. Hij zette zich in om de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend te houden. In juni 2009 bracht hij met de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een bezoek aan het vroegere concentratiekamp Buchenwald. …


“In de duisternis van de Holocaust, 

een voorbeeld van menselijkheid en van het geloof in de goedheid van de mens”, aldus Netanyahu.waarin zes miljoen van onze broeders en zusters vermoord werden, was Elie Wiesel een licht en 

Ook het internationale Auschwitz-comité eerde vanavond Wiesel. “Hij was de stem van de in Auschwitz door de nazi’s vermoorde joodse vrouwen, kinderen en mannen”, klonk het. “Hij overstemde steeds weer de vergeetachtigheid, het antisemitisme en de haat. Wiesel zal in deze dagen van haat en fundamentalisme erg gemist worden.”

Lees ook:

NY Times: “Elie Wiesel, Auschwitz Survivor and Nobel Peace Prize Winner, Dies at 87”

 

http://www.nytimes.com/2016/07/03/world/europe/elie-wiesel-auschwitz-survivor-and-nobel-peace-prize-winner-dies-at-87.html

Reuters: “Mourners recall Elie Wiesel’s fight for Holocaust victims”

http://www.reuters.com/article/us-people-elie-wiesel-mourning-idUSKCN0ZJ0O8

Liberation: “Elie Wiesel, la mort d’une mémoire”

http://www.liberation.fr/planete/2016/07/03/elie-wiesel-la-mort-d-une-memoire_1463660

Baruch Dayan Ha’Emet.De Morgen – foto: Elie Wiesel [rv]