Samuel Markowitz betuigde zondag samen met zijn collega’s van Hatzoloh zijn steun aan het Antwerpse stadhuis. GVADe vrijwilligers van ambulancedienst Hatzoloh betuigden zondag hun steun aan de slachtoffers en de hulpdiensten die betrokken waren bij de aanslagen. Hatzoloh schoot op 22/03 ook zelf te hulp.

Hatzoloh is een ambulancedienst binnen de Joodse gemeenschap die uitsluitend met vrijwilligers werkt. Ze vallen op doordat ze geen ambulances hebben, maar scooters. In een grote rugzak hebben ze alles wat er in een ambulance ook zit, behalve een brancard. Toen voorzitter Samuel Markowitz vorige week dinsdag de eerste beelden van de vernielde voorgevel zag, belde hij meteen de man op de beelden had gemaakt – een vriend van hem. “Ik wist dat het zeer ernstig was. Ik ben in mijn auto gesprongen om te gaan helpen. Mijn rugzak lag in de koffer. Drie anderen zijn met hun scooters gekomen. Omdat wij erkend zijn als ambulancedienst, konden we tot bij het luchthavengebouw geraken. De beelden die ik daar heb gezien, vergeet ik nooit. …


In Antwerpen staat Hatzoloh bekend als een joodse organisatie, maar Samuel Markowitz, die een reisagentschap in de diamantwijk uitbaat, benadrukt dat ze er voor iederéén zijn. “We wisten helemaal niet of er joodse slachtoffers waren. We wisten alleen: ze kunnen daar alle hulp gebruiken. Op kantoor konden ze mijn hulp trouwens ook gebruiken, want alle vluchten waren geannuleerd dus het zou sowieso een hectische dag worden. Maar daar wisten ze al snel dat ze mij niet moesten verwachten.”

Ter plaatse dienden de ambulanciers van Hatzoloh de eerste zorgen toe en hielpen ze onder andere met de triage van de slachtoffers. Twee leden van de joodse gemeenschap in Antwerpen raakten bij de aanslagen gewond. Een van hen lag gisteren nog steeds in coma.

http://www.gva.be/cnt/dmf20160329_02209214/joodse-vrijwilligers-op-de-scooter-naar-zaventemGVA – foto: De collega’s van Hatzoloh (o.a. vlnr Samuel Markowitz en Daniel Werner) betuigden zondag hun steun aan het Antwerpse stadhuis [GVA]