Artikel heden verschenen op p.12 van de Nederlandse krant “De Telegraaf”: 

Antwerpen telt de grootste orthodoxe Joodse gemeenschap van Europa: duizenden mannen en vrouwen herkenbaar door zwarte hoeden, satijnen jassen, keppeltjes en heren met lange pijpenkrullen.

Een gevreesd doelwit voor moslimterroristen. In de wijk patrouilleren niet voor niets para-commando’s van het leger; scholen en Joodse instellingen zijn ware vestigingen geworden.

Het Belgische Forum der Joodse Organisaties (FJO) waarschuwt al jaren voor radicaliserende moslims bij de autoriteiten, maar ondanks alle inspanningen bleven acties door justitie uit. „Nu zien we Belgen op televisie in Syrie, die we eerder hier in onze stad hebben gezien”, reageert de Nederlandse oud-journalist en FJO-woordvoerder Hans Knoop. „Ze hebben ook hier sinds jaar en dag openlijk hun gang kunnen gaan.”

Knoop weet dat er ook vanuit Israël regelmatig berichten kwamen dat België de veiligheid niet op orde heeft: „Zaventem stond in een onderzoek stipt op nummer één als onveiligste luchthaven.” …


De koepel van Joodse organisaties vindt dat de Belgische autoriteiten alerter moeten optreden. „Te beginnen met onze informatie beter evalueren en serieus nemen. De jongens die nu in Syrië brullen, stonden een paar jaar geleden op de Meir vlaggen van Israël en de VS te verbranden. Het is niet een hele grote groep, het zijn juist steeds dezelfde personen.”

Volgens Knoop wordt de Joodse gemeenschap in Antwerpen al jaren als aparte groep beschouwd. „De huidige burgemeester De Wever is de eerste die onze klachten echt serieus neemt. We leven in een zeer hoge vorm van waakzaamheid. Er heerst bijna verzuchting dat er nu een aanslag is geweest op een niet Joods-doelwit. België is wakker geworden.
Het is nu geen ver-van-mijn-bed-show meer, maar het is ìn je bed.”

http://www.telegraaf.nl/telegraaf-i/7Pd/FirCDDe Telegraaf – foto: