Foto: (vlnr.) Philippe Markiewicz, Frans Timmermans (EC), Hans Knoop (FJO), Eli Ringer (FJO) en Michel Gourary (April 2015)EU maakt prioriteit van bestrijding antisemitisme
Vicevoorzitter Frans Timmermans volgt wens Joodse gemeenschap op

In deze turbulente periode die Europa nu ondergaat is er eindelijk positief nieuws.

De Europese autoriteiten hebben uiteindelijk besloten om actie te ondernemen ter bestrijding van antisemitisme, en er wordt een speciale coördinator benoemd binnen de Europese Commissie.

Dat maakte Vicevoorzitter Frans Timmermans donderdag bekend tijdens de conferentie over fundamentele rechten in Brussel.

De aanleiding hiervoor was reeds in juni 2014 tijdens het 3-daags congres rond de bestrijding van antisemitisme, racisme, en delegitimatie van Israël in Europa georganiseerd door het IJC in Jeruzalem.

Dhr. Eli Ringer, afgevaardigde en Erevoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties, en Prof. Julien Klener, toenmalige voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie (CICB), hadden in naam van de Joodse gemeenschap van België voorgesteld dat er een Europese Commissaris zou worden aangesteld specifiek betreffende de problematiek van racisme en antisemitisme aan de Voorzitter van de Italiaanse Senaat, Z.E. Pietro Grasso, die de Europese Joodse delegatie uit 23 verschillende landen heeft ontvangen.

Dit initiatief werd succesvol mede ondersteund de Europese Joodse gemeenschappen en later door de nieuwe benoemde voorzitter van het CICB, Philippe Markiewicz, 


In januari van dit jaar werd dit onderwerp nogmaals door onze vertegenwoordigers aangehaald bij de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.

Gisteren werd dit voorstel eindelijk geconcretiseerd door de aankondiging van Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Dhr. Frans Timmermans, tijdens de openingstoespraak van het Annual Colloquium on Fundamental Rights: “Tolerance and respect: preventing and combating anti-Semitic and anti-Muslim hatred in Europe”

EU Commissaris Jourova en EVP Frans Timmermans zullen een speciale Europese coördinator voor de bestrijding van antisemitisme benoemen die direct rapporteert aan Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie, de heer Frans Timmermans.

Er wordt eveneens een tweede speciale Europese coördinator benoemd voor de bestrijding van moslimhaat.

Een delegatie van het FJO (Eli Ringer, Hans Knoop, met Philippe Markiewicz en Michel Gourary; zie foto) heeft in het voorjaar 2015 nog bij EVP Frans Timmermans gepleit voor de aanstelling van een Special Envoy voor de bestrijding van antisemitisme. 
Wij zijn dus verheugd u mede te delen dat dhr Timmermans is ingegaan op ons verzoek.

Gerelateerde artikels:

https://fjo.be//nieuws/970/Persbericht-15-april-2015-Joodse-delegatie-ontvangen-door-Eerste-Vice-President-Europese-Commissie-Frans-Timmermans

https://fjo.be//nieuws/958/EU-chef-Mogherini-roept-op-tot-oprichting-van-een-Europese-taskforce-over-antisemitisme

https://fjo.be//nieuws/924/Persbericht-van-de-Joodse-Gemeenschap-van-Belgie-Delegatie-heden-ontvangen-door-Minister-Didier-Reynders

https://fjo.be//nieuws/783/Persbericht-Voorzitter-Italiaanse-Senaat-aanwezig-op-Israeli-Jewish-Congress-te-Jeruzalem

https://fjo.be//nieuws/905/FORUM-betreurt-afwijzing-EU-Task-Force-en-Commissaris-bestrijding-antisemitisme

Speech VP EC Frans Timmermans 1 October 2015 at First Annual Colloquium on Fundamental Rights: “Tolerance and respect: preventing and combating anti-Semitic and anti-Muslim hatred in Europe”FJO – foto: vlnr. Philippe Markiewicz (CICB), EVP Frans Timmermans (EC), Hans Knoop (FJO), Eli Ringer (FJO) en Michel Gourary (14 April 2015)