Hans Knoop

In het kader van de 40-45 mei herdenkingen heeft Ned2 op Zondag 3/5 om 23:10  de 1 uur durende documentaire van Hans Knoop en Ruud van Gessel uitgezonden.

Bekijk of herbekijk via deze link de doumentaire van 2Doc: “De langste nacht voor de Joodse Raad” – uitgezonden op Ned2 op Zondag 3/5/2015  (NPO)

“De langste nacht voor de Joodse Raad, het einde van een illusie”

Hans Knoop werd vooral bekend door zijn rol in ‘de zaak Menten’ uit 1977.
Op vasthoudende en spectaculaire wijze ontmaskerde hij de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten die vervolgens gearresteerd en berecht werd. Inmiddels 72 jaar is Knoop nog altijd een gedreven journalist. In deze documentaire waarin de persoonlijke ervaringen van zijn familie met de Joodse Raad het startpunt vormt, staat deze door de nazi’s ingestelde instantie en de rol van de beide voorzitters, Asscher en Cohen, centraal.
Ook 70 jaar na de bevrijding een nog altijd zeer delicaat onderwerp. Over de Joodse Raad en zijn voorzitters schreef Knoop al in 1983 een boek dat tot felle reacties leidde.
In deze documentaire ontmoet hij onder andere Rob Oudkerk, kleinzoon van voorzitter David Cohen. Even gedreven als voorheen, maar rijper en milder, laat Knoop zien hoe Asscher en Cohen voor een volstrekt onmogelijke taak stonden. …

Link: http://www.npo.nl/2doc/03-05-2015/POW_01112853


Ruud van Gessel is een ervaren regisseur die een groot aantal uiteenlopende en spraakmakende televisieprogramma´s op zijn naam heeft. De laatste jaren werkt hij regelmatig voor de Joodse Omroep.

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met de Joodse Omroep en het Joods Historisch Museum.Ned2 – NPO – Hans Knoop