Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat zich in De Tijd kritisch uit over de manier waarop de federale regering de radicalisering aanpakt. “Het afnemen van de nationaliteit is een wapen dat meerdere extremistische regimes hebben gebruikt. Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen. Het Vichy-regime in Frankrijk deed hetzelfde.”

Eli Ringer, die gisteren terugkeerde uit Auschwitz, waar hij als voorzitter van de Stichting Jodendom van België, in gezelschap van het Belgisch vorstenpaar, Premier Charles Michel en Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, de plechtigheid van de 70ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp bijwoonde, kon zijn oren niet geloven bij het aanhoren van dergelijke grofheid.

“Dat onderwijsminister Hilde Crevits gisteren in Mechelen in het Holocaustmuseum een protocol ondertekende met alle Vlaamse onderwijskoepels zodat elke leerling in Vlaanderen gegarandeerd zal weten welke nazimisdaden zich ook op Belgisch grondgebied afspeelden is een enorme stap vooruit en dat stemt uiterst dankbaar”, aldus Ringer die eraan toevoegt dat blijkbaar sommige volwassenen, en zelfs niet van de minste, ook dringend aan een bijles herinneringseducatie toe zijn. …


“Blijkbaar kan Vervoort niet het onderscheid maken tussen Joden die door nazi’s vermoord werden en Syriëstrijders die zich aan barbaarse wreedheden en moordpartijen te buitengaan”.

Over de te nemen maatregelen zegt Ringer dat hij blijft aandringen op de installatie van een Speciale Gezant voor Antisemitismebestrijding en voor een EU-harmonisatie van alle maatregelen die verschillende lidstaten nemen.
Minister-president Vervoort oogst vanuit alle partijen kritiek op zijn statement. Zowel premier Michel als minister-president Geert Bourgeois noemen de uitspraken idioot en van de pot gerukt. “Uitgerekend op de 70 ste verjaardag van de bevrijding Joden vergelijken met terugkerende terroristen en Syriëstrijders is totaal misplaatst”, aldus Bourgeois.

Moureaux al langer ziek in hetzelfde bedje
De enige bijval voor Vervoort komt van Phillippe Moreaux, de voormalige PS-burgemeester van Molenbeek, volgens sommigen “de gemeentelijke kweekvijver van extremistische moslims in dit land”. Moureaux twitterde: “‘De eenvoudige, evidente historische herinnering van Rudi Vervoort doet pijn”. La Libre Belgique schreef eerder deze maand een artikel met de kop “Brusselse PS wil niet langer strijd voeren tegen het antisemitisme”.

http://joodsactueel.be/2015/01/28/eli-ringer-brussels-politieker-heeft-bijles-herinneringseducatie-nodig/

Gerelateerde artikels:

“Ook nazi’s namen de Joden hun Duitse identiteit af” http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2221701

Jan Jambon: “Dit is weerzinwekkend” – Kris Peeters: “Overdreven” – Reynders: “Uithaal is onwaardig” http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2221768

Michel: ‘Uitspraken Vervoort idioot en afschuwelijk’ 
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_federaal/Michel_Uitspraken_Vervoort_idioot_en_afschuwelijk.9593763-3136.artJoods Actueel / De Redactie / De Tijd – foto: Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) [Belga]