UN Secretary-General Ban Ki-moon_REUTERSZonder de kwaliteit en onafhankelijkheid van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) in twijfel te willen trekken deelt het FORUM de scepsis van Israël dat in de toetreding van de Palestijnse Autoriteit tot deze organisatie opnieuw het bewijs ziet dat de VN geen enkele positieve bijdrage levert aan de oplossing van het Israëlisch- Palestijns conflict.

Door op verzoek van de toenmalige Egyptische president Nasser in 1967 de VN-troepen uit Gaza terug te trekken ontstond uiteindelijk de Zesdaagse Oorlog. Dat sindsdien Israël als gevolg van die oorlog gebieden bezet houdt
is uiteindelijk terug te voeren op dit besluit van de toenmalige VN Secretaris-generaal Oe Thant.

Dat Israël – mede in het licht van de tientallen eenzijdig anti-Israëlische resoluties in de VN – het vertrouwen in internationale organisaties vrijwel geheel kwijt is acht het FORUM even begrijpelijk als onvermijdelijk. …


De bevestiging van de huidige Secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de P.A. per 1 april a.s. toetreedt tot het ICC en hij als hoeder van de ratificatie-documenten optreedt, zal in Israël het vertrouwen in het Hof niet doen vergroten ook al is de beslissing tot toelating als zodanig door het Hof zelf en niet door de VN genomen.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ban-Ki-moon-says-Palestine-to-join-ICC-on-April-1-386958FJO/Hans Knoop