Na de aanslag in de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs [Reuters]Met afschuwen hebben wij het nieuws gelezen van de gruwelijke aanval in Parijs waarbij waarschijnlijk 12 doden en 6 gewonden te betreuren zijn. Deze laffe aanslag is eveneens een aanval tegen de democratische waarden van vrije meningsuiting van de pers.
Onze gevoelens gaan uit naar de families van alle slachtoffers en wij wensen de gewonden een spoedig herstel.

Berichtgeving in de pers van heden:

“Dolle schutters in kantoor van satirisch magazine charlie hebdo in Parijs” – De Morgen: In het Parijse hoofdkantoor van het satirische magazine Charlie Hebdo zijn volgens de Franse politie twaalf doden gevallen bij een aanslag. Er vielen ook verscheidene gewonden.

In de gebouwen van Charlie Hebdo in hartje Parijs zijn drie gemaskerde en in het zwart geklede mannen kort voor 12.00 uur met kalasjnikovs binnengedrongen. Eerst was er enkel sprake van twee schutters, maar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigde dat het om drie daders gaat. Er zou “een dertigtal keer” zijn geschoten, volgens mensen ter plaatse. Dat duurde enkele minuten. …


Op een opname van de straat in het oosten van het Parijse centrum is tijdens de aanslag naast het geluid van vuurwapens ook de kreet Allahu Akbar (God is groot) te horen. De aanvallers zouden ook hebben geroepen: “We komen de profeet wreken”. Daarna zijn de mannen in een gevlucht in een auto die klaarstond. Verderop zouden ze zijn overgestapt in een andere wagen. De vluchtauto van de daders is leeg teruggevonden in het negentiende arrondissement van de Franse hoofdstad, weet Le Parisien. De daders zijn nog niet gevat. Sommige bronnen maken melding van een gijzelaar, maar dat klopt niet, schrijft kwaliteitskrant Le Monde. Volgens de krant hebben de daders hun auto achtergelaten en een andere genomen, zonder evenwel de bestuurder ervan te gijzelen.

Volgens de Franse terrorisme-expert Jean Charles Brisard waren de daders getraind. “Ze hadden militaire wapens en droegen waarschijnlijk kogelvrije vesten. Deze mannen waren opgeleid en vastberaden deze daad te plegen”, vertelde hij aan BBC.

Bij de aanslag vielen zeker 12 doden. Negen van hen werden gedood in het redactiegebouw, de anderen anderen daarbuiten. Bij de dodelijke slachtoffers zouden ook 2 politieagenten zijn. Er zouden ook zeker 10 gewonden zijn gevallen, onder wie 4 ernstig. De politie meldt dat tekenaars Charb (Stéphane Charbonnier), Cabu (Jean Cabut), Tignous (Bernard Verlhac) en Wolinski (Georges Wolinski) gedood zijn. http://www.demorgen.be/buitenland/dolle-schutters-in-kantoor-van-satirisch-magazine-charlie-hebdo-10-doden-a2173853/

Lees ook:
“Twaalf doden bij aanslag tegen Charlie Hebdo in Parijs” – De Redactie – vrtnieuws
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2201599

http://www.demorgen.be/buitenland/premier-michel-shock-wanhoop-en-angst-na-schietpartij-in-parijs-a2173882/

“Massacre à Charlie Hebdo, à Paris: 12 morts, trois criminels en fuite” http://www.lalibre.be/actu/international/massacre-a-charlie-hebdo-a-paris-12-morts-trois-criminels-en-fuite-54ad11233570b311404cf564

http://www.francetvinfo.fr/faits-divers/direct-au-moins-deux-blesses-apres-une-attaque-par-des-hommes-armes-au-siege-de-charlie-hebdo_790499.html

V.l.n.r.: Tignous, Charb, Wolinski en Cabu. ©EPA
V.l.n.r.: Tignous, Charb, Wolinski en Cabu. ©EPA

 De Morgen/La Libre – foto: Na de aanslag in de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs [Reuters]