Angela Merkel in Berlijn op Rally tegen antisemtisme op 14 september 2014 [Reuters]“Het Jodendom maakt integraal onderdeel uit van de Duitse identiteit.” Dat zei bondskanselier Angela Merkel zondag tijdens een grote optocht met 4.000 deelnemers in Berlijn, tegen het antisemitisme.

‘Het Joodse leven hoort ook ons toe. Het is een deel van onze identiteit’, zei Merkel, die eraan toevoegde dat het antisemitisch geweld sinds begin dit jaar terug in opmars is.

De betoging werd georganiseerd nadat er verschillende antisemitische slogans waren te horen tijdens anti-Israëlbetoginge in augustus van dit jaar. ‘Joodse vrienden, buren, collega’s: voel jezelf thuis hier’, zei Merkel. Ze belooft dat Duitsland geen discriminatie tegen de Joodse gemeenschap zal tolereren.


De optocht werd georganiseerd door de Centrale Raad voor Joden in Duitsland. Zij telden 8.000 deelnemers, volgens de politie namen 4.000 mensen deel aan de optocht die begon aan de Brandenburger Tor. Onder hen heel wat prominenten zoals de Duitse president Joachim Gauck, vicebondskanselier Sigmar Gabriel en leiders van de christelijke gemeenschap. Er stapten ook delegaties van het World Jewish Congress mee, waarvan de raad van bestuur tot dinsdag zal vergaderen in Berlijn.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140914_01266963

Lees ook:
Times of Israel: “Merkel rallies against ‘monstrous’ anti-Semitism in Germany”
Chancellor says it is ‘verging on a miracle’ that well above 100,000 Jews live in her country today
http://www.timesofisrael.com/merkel-rallies-against-monstrous-anti-semitism-in-germany/

The Guardian: “Angela Merkel joins Berlin rally against antisemitism”
Chancellor pledges to do all she can to fight abuse against Jews, claiming antisemitism is an attack ‘against all of Germany’ http://www.theguardian.com/world/2014/sep/14/angela-merkel-antisemitism-jews-germany-rally-berlinDe Standaard / Times of Israel – foto: Angela Merkel in Berlijn op Rally tegen antisemtisme op 14 september 2014 [Reuters]