VN Agentschap eist volledig respect voor de onschendbaarheid van haar instellingen in Gaza

Oost-Jerusalem –

Een school die gesponsord wordt door de Verenigde Naties wordt gebruikt om raketten van militanten op te slagen. Dat ontdekte het UNWRA – de hulporganisatie van de VN voor Palestina – bij een inspectie van de school. ‘In het kader van de inspecties die regelmatig plaatsvinden bij de instellingen van het UNWRA vonden medewerkers een twintigtal raketten in een leegstaande school in Gaza’. Dit is een flagrante inbreuk op het internationaal recht. Dit incident, het eerste in haar soort in Gaza, brengt burgers en medewerkers van de VN in gevaar alsook de hulpverlening tegenover de Palestijnse vluchtelingen.

Onmiddellijk na de ontdekking heeft het UNWRA de raketten laten verwijderen uit de school. De organisatie heeft ook een onderzoek ingesteld naar de exacte omstandigheden van het incident.

Het UNRWA gebruikt strenge procedures om haar neutraliteit in alle vestigingen te vrijwaren, waarbij een strikt verbod op wapens en routine-inspecties van hun gebouwen horen, zodat deze enkel voor humanitaire doelen worden gebruikt. UNRWA zal deze principes behouden en de naleving ervan strenger controleren.

Palestijnse burgers in Gaza vertrouwen op het UNRWA om hen humanitaire steun en veilig onderdak te bieden. De onschendbaarheid en integriteit van de VN gebouwen moet dan ook ten allen tijde, en zeker tijdens escalaties van geweld, beschermd worden. …

L’UNRWA condamne fortement le dépôt des roquettes dans une école

L’agence exige le plein respect du caractère sacré de ses installations à Gaza

Jérusalem – Est

Hier, au cours d’une inspection de routine de ses installations, l’UNRWA a découvert environ 20 roquettes cachées dans une école non occupée dans la bande de Gaza. L’UNRWA condamne fermement le ou les groupes responsables d’avoir placé les armes dans l’une de ses installations.

Ceci constitue une violation flagrante de l’inviolabilité de ses installations conformément au droit international. Cet incident, le premier de ce genre à Gaza, a mis en danger des civils y compris le personnel et a fait prendre des risques à la mission vitale de l’UNRWA qui est d’assister et de protéger des réfugiés palestiniens à Gaza.

Immédiatement après la découverte, l’Agence a informé les parties concernées et a pris avec succès toutes les mesures nécessaires pour l’enlèvement des objets afin de préserver la sûreté et la sécurité de l’école. L’UNRWA a ordonné une enquête détaillée des circonstances entourant cet incident.

L’UNRWA possède des fortes procédures bien établies afin d’assurer la neutralité de toutes ses installations incluant une politique stricte de non-armement ainsi que des inspections de routine afin d’assurer que ces installations sont utilisées uniquement à des fins humanitaires. L’UNRWA maintiendra et continuera de renforcer ses procedures. .

Les civils palestiniens à Gaza comptent sur l’UNWRA pour la fourniture d’abri et d’assistance humanitaire. De tous temps , et particulièrement durant l’escalade de la violence, le caractère sacré et l’intégrité des installations de l’ONU doivent être respectés.Israëlische Ambassade voor België en Luxemburg – logo: UNWRA