Het boek van Misha Defonseca [belga]De auteur van een bestseller waarin ze het verzonnen verhaal over haar jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog brengt, de Belgische Misha Defonseca, moet haar uitgever 22,5 miljoen dollar (ruim 16 miljoen euro) terugbetalen. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist.

Misha Defonseca raakte bekend door “Overleven met de wolven”, dat in 1997 uitkwam. Het is het levensverhaal van een jong joods meisje dat haar ouders ziet verdwijnen naar de concentratiekampen, maar zelf kan ontsnappen aan de nazi’s en aan een levensgevaarlijke tocht door Europa begint. Ze overleeft alleen omdat ze opgenomen wordt in een roedel wolven. …


Na een procedureslag van vijftien jaar besliste het hof van beroep van Massachusetts, waar de schrijfster woont, een eerder vonnis te schrappen waarin haar Amerikaanse uitgeverij werd veroordeeld tot het betalen van 22,5 miljoen dollar. Op het moment van de publicatie ging de uitgeverij ervan uit dat het verhaal klopte. Pas na de veroordeling trok ze op onderzoek uit en achterhaalde ze dat de schrijfster, wier echte naam Monique de Wael is, niet joodse is maar katholiek, op 12 mei 1937 in Etterbeek geboren werd en een week later werd gedoopt.

Het boek werd door een ghostwriter geschreven. De oorspronkelijke titel luidde “Misha: A Mémoire of the Holocaust years”. Nadien werd het in achttien talen vertaald. In 2007 volgde een verfilming van het verhaal. Een jaar later erkende Defonseca dat het verhaal verzonnen was. http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1884299/2014/05/13/Miljoenenboete-voor-Brusselse-die-Holocaust-memoires-verzon.dhtml?utm_source=hln&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=showbizz

Lees ook:
The Independent: “Misha Defonseca: Author who made up Holocaust memoir ordered to repay £13.3m” – Misha Defonseca claimed she killed a Nazi soldier and lived with wolves –  http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/author-who-made-up-bestselling-holocaust-memoir-ordered-to-repay-133m-9353897.html

Paris Match: “Un mensonge à 22 millions de dollars – L’auteure de “Survivre avec les loups” condamnée” http://www.parismatch.com/Actu/International/L-auteur-de-Survivre-avec-les-loups-condamnee-Un-mensonge-a-22-millions-de-dollars-563576HLN – foto: Het boek van Misha Defonseca [belga]