Tijdens de herdenkingsplechtigheid op 27 januari te Brussel (Florence Caulier CCLJ)Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust organiseerde de Europsese Commissie gisteren 27 januari een herdenkingsplechtigheid in hun gebouwen te Brussel.

Onze voorzitter, de heer Raphael Werner en onze ondervoorzitter, de heer Pinkas Kornfeld hebben de plechtigheid bijgewoond.

De herdenkingsplechtigheid werd geintroduceerd door de vice-voorzitter van de Europese Commissie, mevrouw Viviane Reding. …


Op deze dag staan ook tolerantie, mensenrechten en strijd tegen discriminatie, racisme en antisemitisme centraal. In haar toespraak benadrukte mevrouw Viviane Reding: “Today, we have achieved peace between nations in the European Union. Yet another challenge remains: to continue the quest for tolerance within our own societies. Nobody should ever have to experience hate speech or hate crime. So today I am calling on all EU Member States to take action to fully transpose the EU Framework Decision and make sure it is applied on the ground.”

Mevrouw Rita Süssmuth, oud voorzitter van de Duitse Bonsdag, en Z.E. David Walzer, Ambassadeur voor Israël bij de EU, hebben het woord genomen.

Hun toespraken werden gevolgd door de zeer ontroerende getuigenissen van Mevrouw Marie Pinhas en de heer Henri Kichka, die beide de uitroeïngskampen hebben overleefd.

De heer Henri Gutman, voorzitter van de CCLJ, heeft de herdenking afgesloten met een zeer emotionele toespraak.

De getuigenissen van degenen die de gruwel hebben overleefd zorgen voor bewustmaking bij de nieuwe generaties en houden de herinnering aan de Holocaust levendig. Hun getuigenissen en verhalen moeten worden doorgegeven, zodat het leed van miljoenen mensen niet wordt vergeten.

 Foto: De herdenkingsplechtigheid in het gebouw “Charlemagne” van de Europese Commissie te Brussel (Florence Caulier CCLJ)