Nelson MandelaIn Johannesburg is met een uur vertraging de officiële hulde aan oud-president Nelson Mandela begonnen. De 95-jarige Mandela overleed vorige week. ‘Zijn lange wandeling is over, die van ons is nog maar net begonnen’, zei Cyril Ramaphosa, een prominente ANC-politicus. Hij kondigt daarna een openingsgebed aan. Joodse, hindoeïstische, islamitische en christelijke leiders zullen voor Mandela bidden.

De plechtigheid begon met een uur vertraging omdat een aantal genodigden niet tijdig in het stadion raakte.

Van een begrafenissfeer is in en rond ‘Soccer City’ niet echt sprake. Enkele tienduizenden mensen vullen het stadion met gezang en uitgelaten gejoel. Het regent in Johannesburg. Mensen zoeken beschutting bij de bovenste tribunes. Honderden anderen hebben paraplu’s bovengehaald. …


In meerdere nabije stadions zijn reuzenschermen opgesteld, en ook elders in het land kan iedereen meevolgen op publieke schermen.

‘Dit is geen trieste dag, maar een dag waarop we hulde brengen aan een fantastisch man’, klinkt het, terwijl grote groepen mensen bleven toestromen. Velen dragen T-shirts en petjes met een foto van Mandela, of zijn gehuld in de kleuren van de Regenboognatie.

Dichtbij het stadion hield gisteren de politie al de hele dag de wacht. Met honden werd iedere auto gecontroleerd die naar binnen wilde. De overheid zegt alles onder controle te hebben. Al jaren geleden is er een plan gemaakt voor Mandela’s overlijden.

Naast Amerikaans president Barack Obama, de Braziliaanse Dilma Roesseff en de Britse prins Charles, tekenen nog ruim vijftig anderen present. De Belgische delegatie telt naast koning Filip en premier Elio Di Rupo ook Vlaams minister-president Kris Peeters, zijn Waalse evenknie Rudy Demotte en buitenlandminister Didier Reynders.

Koning en premier zijn verzekerd van een plaatsje tussen de andere staats- en regeringsleiders, voor de andere drie is het dinsdagochtend nog even afwachten. Naar verwachting wordt de herdenking groter dan de begrafenis van paus Johannes Paulus II in 2005.

Normaal ging de vier uur durende plechtigheid rond 11 uur lokale tijd (10 uur Belgische tijd) van start gaan, maar de hulde begon met een uur vertraging. Er komt een lange lijst sprekers. Onder de sprekers zijn de Amerikaanse president Barack Obama, de Cubaanse president Raul Castro, president Dilma Rousseff van Brazilië en vier van Mandela’s kleinkinderen.

Mandela was in 2010 voor het laatst in het openbaar te zien in dit stadion, bij het einde van het WK voetbal.

Volg de herdenkingsplechtigheid van Mandela live.

BBC – 6 December 2013: South Africa’s Nelson Mandela dies in Johannesburg

Nelson Mandela Online: Quotes, biography, autobiography… http://www.nelsonmandelaonline.net/De Standaard/Belga – Foto: Nelson Mandela