Nazimisdadiger Priebke [AP]De in oktober op honderdjarige leeftijd in Rome overleden nazimisdadiger Erich Priebke is begraven op het kerkhof van een gevangenis in Italiƫ. Dat schrijft de krant La Repubblica.

Rondom de begrafenis van de vroegere officier van de SS was er wekenlang strijd. Zowel zijn langdurige Argentijnse verblijfplaats Bariloche als zijn geboorteplaats Hennigsdorf in Brandenburg wilden zijn graf niet.

Uiteindelijk is na dagenlang beraad een Italiaans gevangeniskerkhof uitgekozen waar reeds meer dan twintig jaar niemand meer ter aarde was besteld. De precieze plaats blijft geheim. …


Ook om te vermijden dat het een bedevaartsoord voor neonazi’s wordt, staat er op zijn graf enkel een houten kruis en een nummer dat alleen bij de familie bekend is. De naam Priebke en een datum staan er niet op. [Belga]

Priebke was op 24 maart 1944 verantwoordelijk voor een massa-executie in Rome waarbij 335 burgers omkwamen. De executie was het werk van troepen van nazi-Duitsland als vergelding voor een aanval van partizanen op een SS-bataljon een dag eerder in hartje Rome.

Priebke, bijgenaamd “de slachter”, werd in 1998 in ItaliĆ« veroordeeld tot levenslange opsluiting voor zijn deelname aan het bloedbad in de Ardeatijnse grotten.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/belga_20131107_nazimisdadiger_priebkeDe Redactie – foto: Nazimisdadiger Priebke [AP]