Gaza tunnelHet Israëlische leger heeft een ondergrondse tunnel ontdekt die de Gazastrook met Israël verbindt. De tunnel is 1,7 kilometer lang en werd volgens Israël aangelegd door de radicale Hamas-beweging. De verbinding zou bedoeld zijn om aanvallen te kunnen plegen in Israël. Premier Benjamin Netanyahu heeft het leger opgedragen om de “terroristische tunnel”, die een week geleden werd ontdekt, op te blazen.

Als reactie op de ontdekking heeft Israël de levering van bouwmaterialen naar de Gazastrook geblokkeerd. Vorig maand juist werd het verbod op het transport van bouwmateriaal voor het eerst in zes jaar opgeheven.


De tunnel liep van een huis in de Gazastrook naar een Israëlische nederzetting vlakbij de grens. Bewoners van de nederzetting hadden vreemde geluiden gehoord en sloegen alarm. Die geluiden bleken afkomstig te zijn uit de tunnel op soms wel 18 meter diepte.

Het is niet de eerste keer dat Israël een ondergrondse tunnel blootlegt. Veel van de bevoorrading van de Gazastrook loopt via een netwerk aan tunnels naar Egypte. Van daaruit worden onder meer wapens Gaza binnengesmokkeld. In 2006 wisten Hamas-militanten Israël in te sluipen via een ondergrondse tunnel. Daarbij werd een Israëlische soldaat, Gilad Shalit, ontvoerd. Hamas hield hem 5 jaar gevangen.

http://www.hln.be/hln/nl/1281/Israel-Palestina/article/detail/1722126/2013/10/13/Opnieuw-ondergrondse-tunnel-ontdekt-tussen-Gaza-en-Israel.dhtml

USA Today: “…It estimated that 500 tons of cement and concrete were used…”

Lees ook: Europe-Israel.org: “Gaza: un tunnel chargé d’explosif avait sa sortie dans un jardin d’enfants israélien…”

Huffington Post: “Gaza Tunnel Found Beneath Israel-Gaza Border”

Gerelateerde artikels: https://fjo.be//2012/12/Israel-staat-invoer-bouwmateriaal-in-Gazastrook-toeHLN – foto: Gaza tunnel