François Englert, Baron [Reuters]De Nobelprijs voor Fysica is dit jaar toegekend aan de Belg François Englert en de Brit Peter Higgs. Ze worden bekroond voor hun theorie over het Higgs-boson, dat verklaart waarom elementaire deeltjes massa hebben.

Op 31 augustus 1964 publiceerden François Englert en zijn collega en mentor Robert Brout hun theorie die een sluitstuk moest vormen van het Standaardmodel, dat zowat de hele fysica moest verklaren. Enkele weken later deed het team van de Brit Peter Higgs hetzelfde.

Beiden verklaarden dat model door het bestaan van een -maar toen nog onbewezen- speciaal deeltje dat andere deeltjes massa zou geven. Dat deeltje werd later het “godsdeeltje” of het Higgs-boson genoemd, naar de Britse onderzoeker. …


Het was een theorie die vrij algemeen aanvaard werd, maar waarvoor tot voor kort geen enkel bewijs was. Als dat deeltje niet zou bestaan, zou de hele theorie over de fysica herzien moeten worden.

Het was dan ook een grote opluchting toen de voorbije jaren het bestaan van het higgs-boson vrijwel zeker werd aangetoond. Dat gebeurde zowat tegelijkertijd in de deeltjesversnellers van het Europese onderzoekscentrum CERN in Genève als in het Fermilab in Chicago. Wellicht heeft dat ertoe geleid dat Englert en Higgs nu de Nobelprijs krijgen. Voor de Belg Robert Brout, collega van Englert, komt de prijs te laat; hij is inmiddels overleden.

“Not very unpleasant”, aldus baron Englert

François Englert (Etterbeek, °1932) is elektronica-ingenieur en doctor in de fysica aan de Franstalige universiteit ULB in Brussel. Daarna werkte hij aan de Cornell Universiteit in de VS als assistent-professor van die andere Belg, Robert Brout. Samen lanceerden ze in 1964 hun theorie over het “godsdeeltje”.

Englert won tal van prestigieuze prijzen zoals de Francquiprijs (1982), de Wolfprijs (2004) en de belangrijke Spaanse Prins van Asturiasprijs eerder dit jaar. Hij kreeg ook de titel baron.

Professor Englert is erg verheugd met de Nobelprijs en hij omschreef zijn gevoelens als “not very unpleasant”.

Peter Higgs, de Britse kant van het deeltje

De Britse natuurkundige Peter Higgs (Bristol, °1929) doceerde aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland. Onafhankelijk van Brout en Englert kwam Higgs in 1964 op hetzelfde idee: er moest een speciaal deeltje zijn dat andere deeltjes massa gaf. Higgs kwam op het idee tijdens een wandeling in de bergen van Schotland en smaakte het genoegen dat het deeltje naar hem werd genoemd.

Ook Higgs kreeg tal van prijzen, waaronder de Wolf Prize en de prijs van de European Physical Society.

Professor Higgs is zonder telefoon met vakantie en kon dus niet bereikt worden voor een reactie. Wel heeft de universiteit van Edinburgh een vooraf opgestelde mededeling verspreid waarin hij zegt “uiterst tevreden te zijn met de prijs”. [Belga]

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/131007_Nobelprijs_fysica

Link met interview: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/131007_Nobelprijs_fysica#

Lees ook: Le Roi félicite chaleureusement François Englert, Prix Nobel de Physique:  http://www.lalibre.be/actu/sciences-sante/le-roi-felicite-chaleureusement-francois-englert-prix-nobel-de-physique-5253f1c835706e5fd924e2f0

Gezien de Internationale uitstraling van dit gebeuren, en het feit dat de Belg François Englert een Holocaust overlevende is wensen wij eveneens een artikel uit deTimes of Israel te delen met u:

Tel Aviv University professor shares Nobel Prize in physics – By AP and Times of Israel staff October 8, 2013

François Englert, 80, a Belgian Holocaust survivor, wins prestigious prize with Peter Higgs

Physicists François Englert of Belgium and Peter Higgs of Britain won the 2013 Nobel Prize in physics for their discovery of the Higgs particle, it was announced on Tuesday.

Englert, 80, is a Sackler Professor by Special Appointment in the School of Physics and Astronomy at Tel Aviv University, among other appointments, and is a Holocaust survivor.

The university has had “a deep connection” with Englert for many years, the TAU spokesman’s office told the Times of Israel on Tuesday.

“Professor Englert is a Belgian Jew, a professor emeritus at the University of Brussels and has had close research ties with the Tel Aviv University for the past thirty years,” the TAU said in a statement, adding that Englert is a senior professor of special status at the TAU School of Physics who regularly visits, teaches and consults on researchDuring a special lecture in Tel Aviv in April, the university said, Engler delivered a lecture explaining the work for which he has just received the Nobel Prize.

In awarding the Nobel Prize, the Royal Swedish Academy of Sciences cited the two scientists for the “theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles.”

In 2004, Englert, Higgs and Robert Brout won the Wolf prize, an Israeli award handed out by the Wolf Foundation and seen as a precursor to the Nobel.

Englert’s main appointment is at the Université Libre de Bruxelles, where he has held positions since 1956 after receiving his PhD there. In 1984, he was appointed to the Tel Aviv University position, joining four other academics as Sackler professors by special appointment.

The physics prize announcement was delayed by one hour, which is highly unusual.

The academy gave no immediate reason, other than saying on Twitter that it was “still in session” at the original announcement time.

The academy decides the winners in a majority vote on the day of the announcement.

“I am overwhelmed to receive this award and thank the Royal Swedish Academy,” Higgs said in a statement released by the University of Edinburgh. “I hope this recognition of fundamental science will help raise awareness of the value of blue-sky research.”

Scientists have been on the trail of Higgs boson since 1964, when British physicist Peter Higgs theorized that elementary particles gained mass by interacting with a special quantum field that permeates space (the Higgs field), and leads to the development of quarks and electrons, the elementary particles of matter.

A simulated data projection of a Higgs boson collision (photo credit: CC BY Wikipedia)

In essence, the Higgs boson is considered the final building block that has been missing from the “Standard Model,” which describes the structure of matter in the universe. An essential part of the theory, a boson that would provide the basic material for the development of matter (converting mass to matter and giving it different properties), was missing, and the search for the boson (called the Higgs boson), which could only be done in a proton accelerator (because of its size, scientists say), was under way.

Englert, along with his colleague Robert Brout, who passed away in 2011 and also was from the University of Belgium, were the first to publish, in 1964, the material that ultimately led to the Nobel prize. Higgs published a similar paper just several weeks later, in which he was the first to theorize the existence of a new particle type, later to be named after him.

http://www.timesofisrael.com/tel-aviv-university-professor-shares-nobel-prize-in-physics/

Wikipedia info : Op 8 juli 2013 werd hem de persoonlijke adellijke titel van baron verleend. http://en.wikipedia.org/wiki/François_Englert

Gerelateerde artikels: https://fjo.be//nieuws/103/Belg-grijpt-naast-Nobelprijs-Natuurkunde

updated: 09/10/2013Belga/ Times of Israel – foto: François Englert (Baron) [Reuters]