Ter illustratie: BesnijdenisBesnijdenis van jongens is een “aantasting van de fysieke integriteit van kinderen”. Dat stelt de Raad van Europa in een ruim aangenomen resolutie. Het roept lidstaten op wetten te maken waarin staat dat zulke gebruiken niet worden uitgevoerd voordat een kind oud genoeg is om erover mee te praten.

Staten moeten ook duidelijk medische en sanitaire voorwaarden formuleren waaraan “niet-medisch verantwoorde” ingrijpen bij jonge jongens moeten voldoen. De resolutie spreekt ook over andere lichamelijke ingrijpen bij jonge kinderen: besnijdenis bij meisjes, interseksualiteit, lichamelijke straffen en het plaatsen van tatoeages of piercings.

De resolutie werd met een overweldigende meerderheid aangenomen: 78 stemmen voor, 13 stemmen tegen. 15 keer werd van stemming onthouden. …


De resolutie is gebaseerd op een onderzoek van de commissie Sociale Zaken, Gezondheid en Duurzaamheid, onder leiding van de Duitse Marlene Rupperecht. Staten zouden ook een publiek, intercultureel en interrelgieus debat moeten openen vindt de Raad, gericht op het bereiken van een brede consensus over de rechten van kinderen en de bescherming tegen aantasting van hun fysieke integriteit volgens “de mensenrechtenstandaard”.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/03/raad-van-europa-vindt-rituele-besnijdenis-mishandeling-morele-betekenis/

Lees ook: “Nettoyage ethnique : JForum.fr “Le Conseil de l’Europe veut interdire la circoncision”

Gerelateerde artikels: I24News: “Israel appelle l’UE à annuler sa résolution anti-circoncision”:  “Israël appelle l’UE à annuler sa résolution anti-circoncision”

Mmannenbesnijdenis officieel aanbevolen tegen HIV: Aids Fonds: http://www.aidsfonds.nl/kennis/az/218NRC Nieuws / i24 News – foto: een besnijdenis (ter illustratie)