VS President Obama [AP]De Verenigde Staten hebben nog geen beslissing genomen over hoe ze zullen reageren op de aanval met chemische wapens in Syrië. De Amerikaanse president Obama toonde zich in een interview met de Amerikaanse openbare omroep PBS beducht voor een open confrontatie met de Syrische regering. Maar hij beloofde Assad dat zijn actie “internationale consequenties” zal hebben.

“Niemand trekt nog in twijfel dat er in Syrië op grote schaal chemische wapens gebruikt worden”, zei Obama. De regeringstroepen zijn volgens de Amerikaanse president de enigen die zo’n aanval konden uitvoeren. “De bewijzen tonen aan dat de Syrische oppositie niet over de middelen beschikt om een dergelijke aanval uit te voeren.” …


Obama maakte het Syrische regime ook duidelijk dat zijn aanval van vorige week “internationale gevolgen” met zich zal meebrengen. “Het gaat er niet om of we zullen ingrijpen, maar wanneer.” “Elk Amerikaans antwoord zal een sterk signaal naar Assad zijn.” Tegelijkertijd liet hij ook verstaan dat elk militair antwoord beperkt zou zijn. Obama zei dat hij wou vermijden om de VS mee te sleuren in nog maar eens een oorlog in het Midden-Oosten.

Door tijdens het interview de nadruk te leggen op de eigen Amerikaanse nationale veiligheid en niet op het humanitaire aspect, hoopte Obama de oorlogsmoeë publieke opinie voor zijn zaak te winnen. “Ik heb geen enkel belang in een oorlog met een open einde in Syrië, maar we moeten wel duidelijk maken dat wanneer landen de internationale regels over chemische wapens overtreden en ons zo mogelijk bedreigen, die landen dan verantwoordelijk gesteld moeten worden”, aldus de Amerikaanse president.

Intussen is het almaar minder duidelijk wanneer dat militaire antwoord zou kunnen plaatsvinden. Enerzijds zijn er nog steeds VN-inspecteurs in Damascus aan de slag, anderzijds zijn ook de onderhandelingen tussen de VS en de internationale partners nog aan de gang en gaan er ook steeds meer stemmen op voor een debat in het Congres.Bovendien veranderde Groot-Brittannië – cruciale partner voor een mogelijke luchtaanval – gisteren zijn positie door te zeggen dat de VN-inspecteurs eerst aan de VN-Veiligheidsraad de bewijzen van een chemische aanval moeten tonen. De Britten willen nu ook dat hun parlement twee keer stemt over een militair ingrijpen in Syrië.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/Syrie/130829_Syrie_Obama

Lees ook:

Obama: “Enkel Assad kon chemische aanval uitvoeren” http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1443417/obama-enkel-assad-kon-chemische-aanval-uitvoeren.aspx

“Syrie: les Occidentaux temporisent sur une possible intervention” http://www.lalibre.be/dernieres-depeches/afp/syrie-les-occidentaux-temporisent-sur-une-possible-intervention-521f0abb35704e3d2f713f7fDe Redactie/VRT Nieuws – foto: VS President Obama [AP]