Koningin Elisabethwedstrijd logoDe Israëlische pianist Boris Giltburg heeft de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano gewonnen. De 28-jarige pianist werkte woensdag een gesmaakt programma af met onder meer een sonate van Ludwig van Beethoven en een concerto van Rachmaninov. De jonge Fransman Rémi Geniet eindigde op de tweede plaats.

Boris Giltburg heeft na de VRT publieksprijs ook de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd gewonnen. Aan de Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden. De publieksprijs is goed voor 2.500 euro.

“Het is ongelofelijk. Dit voelt fantastisch….


Mijn prestatie moet in de smaak gevallen zijn bij de jury. Ik ben de jury bijzonder dankbaar om mij de eerste plaats te geven. Ik heb mijn optreden benaderd als een concert en dat heeft gewerkt. Ik ga proberen deze overwinning te koesteren en er zo veel mogelijk uithalen”, reageerde Boris Giltburg.Net voor de proclamatie dankte juryvoorzitter Arie Van Lysbeth koningin Fabiola voor haar onvermoeibare steun aan de Koningin Elisabeth. De weduwe van Boudewijn stond omstreeks 1.10 uur even recht om een applaus in ontvangst te nemen.

Zowel de jongste als de oudste kandidaat van de voorbije editie hebben een prijs gewonnen. De 21-jarige Fransman Rémi Geniet (foto) won de tweede prijs en de Oekraïense ouderdomsdeken Stanislav Khristenko mocht de vierde prijs in ontvangst nemen. Daartussen eindigde Mateusz Borowiak.

De enige vrouw bij de eerst zes finalisten was de Chinese Zhang Zuo op de vijfde plaats en favoriet Andrew Tyson uit Amerika moest genoegen nemen met de zesde prijs. Daarna werden de overige zes laureaten in alfabetische volgorde op het podium geroepen. “En daarmee verklaar ik deze editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor gesloten”, zei juryvoorzitter Arie Van Lysebeth even na 1.30 uur.

Lees ook: http://focus.knack.be/entertainment/muziek/muzieknieuws/israelische-pianist-boris-giltburg-wint-koningin-elisabethwedstrijd/article-4000318037288.htm

L’Israelien Boris Giltburg remporte le concours Reine Elisabeth [Le Vif]: http://www.levif.be/info/actualite/belgique/l-israelien-boris-giltburg-remporte-le-concours-reine-elisabeth/article-4000318048811.htm

Link: http://www.rtbf.be/video/detail_finale-concours-reine-elisabeth-2013-boris-giltburg?id=1827726De Redactie/VRT Nieuws