Stpehen HawkingStephen Hawking laat een conferentie in Israël aan zich voorbijgaan uit protest tegen de houding van het land ten aanzien van de Palestijnse gebieden. Dat bericht de website van de Britse krant The Guardian.

De Britse natuurkundige ging aanvankelijk in op de uitnodiging van de Israëlische president Shimon Peres – die het congres organiseert – maar schreef eerder deze week een brief naar de leider dat hij van mening is veranderd.


De academische boycot komt niet uit de lucht gevallen. Groeperingen uit Ierland en de Verenigde Staten riepen in april al op om Israël te boycotten. Andere beroemde Britten die zich tegen het regime kantten – wegens de behandeling van de Palestijnen – zijn onder andere Elvis Costello, Roger Waters, Brian Eno, Annie Lennox and Mike Leigh.

De laatste keer dat Hawking voet zette op Israëlische bodem was in 2006. Drie jaar later veroordeelde hij scherp de Israëlische aanval op Gaza. “Helemaal uit proportie en onhoudbaar”, noemde Hawking het geweld. Hij vergeleek de situatie in de regio met het apartheidsregime in Zuid-Afrika van voor 1990.

De Israëlische president organiseert de conferentie al vijf jaar op rij. Facing Tomorrow gaat in juni door in Jeruzalem. Hawking was de publiekstrekker. Peres heeft nog niet gereageerd op de beslissing van Hawking. De naam van de Brit zou wel al zijn weggehaald van de officiële website van de lezing. [HLN]

http://www.hln.be/hln/nl/1281/Israel-Palestina/article/detail/1629059/2013/05/08/Stephen-Hawking-uit-protest-niet-naar-Israel.dhtml

Lees ook: “Stephen Hawking boycotts major Israel conference” [BBC]

UK cosmologist Prof Stephen Hawking has withdrawn from a high-profile Israeli conference, in support of an academic boycott of the country.

He initially planned to speak at the event in June but pulled out following advice from Palestinian academics.

Pro-Palestinian campaigners said the 71-year-old wrote to the organisers on 3 May saying that he had planned to criticise the Israeli government.

The conference chairman criticised the move as “improper”.

Previous speakers at the Israeli Presidential Conference include former UK prime minister Tony Blair, former US president George W Bush and former US Secretary of State and Nobel Peace laureate Dr Henry Kissinger. [BBC]

http://www.bbc.co.uk/news/uk-22446054

Hawking’s boycott of Israel is intellectually and morally disreputablehttp://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/leaders/article3760693.eceHLN – The Guardian – BBC