Scène uit opera TanhäuserDe moderne versie van Richard Wagners opera ‘Tannhäuser’ zal niet meer worden opgevoerd in het theater van Düsseldorf. Dat heeft de artistieke leiding van de Rheinoper in de West-Duitse stad Düsseldorf besloten. De nazi-scènes shockeerden het publiek zaterdag bij de première. Enkele toeschouwers moesten zelfs naar het ziekenhuis gebracht worden. Producer Burkhard Kosminski weigert de meest omstreden passages aan te passen of te verwijderen.
Het herwerkte stuk van Wagner speelt zich niet af op de mythische Venusberg, maar wel tijdens de Holocaust. Zo is er een scène te zien met imitatie-gaskamers en valse rook. Ook wordt in een bepaalde scène een familie verplicht om zich kaal te scheren en uit te kleden. Vervolgens worden ze neergeschoten. Beide scènes verwijzen naar de behandeling van Joden door de nazi’s.

Sommige toeschouwers verlieten zaterdag geschokt de zaal, anderen hadden medische hulp nodig. Er klonk ook boegeroep.

Alleen orkest:
‘Tannhäuser’ wordt in Düsseldorf alleen nog uitgevoerd in de orkestrale versie, zonder de toneelenscenering.

Componist Richard Wagner blijft controversieel in Duitsland wegens zijn antisemitische opvattingen. Hitler bewonderde zijn muziek. In Israël zijn uitvoeringen van Wagner nog steeds verboden.HLN