Mideast Israel DroneDe Israelische luchtmacht heeft donderdag een onbemand vliegtuig (“drone”) neergeschoten die vanuit Libanon het luchtruim van de joodse staat was binnengedrongen, zo heeft een woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) bevestigd.

Het toestel werd even na 13.00 uur Belgische tijd opgemerkt boven Libanees grondgebied, langs de kust vliegend, aldus de krant Jerusalem Post. Meteen stegen F-16 jachtbommenwerpers en helikopters van de Israëlische luchtmacht op. Een F-16 haalde met een raket het vliegtuig neer toen het het Israëlische luchtruim binnenvloog, 8 km voor de kust van de havenstad Haifa, op een hoogte van 2 km. Waar het vandaan kwam en wie het heeft ingezet, is niet precies bekend….


Of het wapens en welke eventuele apparatuur aan boord had, is ook nog onduidelijk. Premier Benjamin Netanyahu sprak zijn “grote bezorgdheid” uit. In oktober 2012 was een “drone” van de Libanese Hezbollah-militie het Israëlische luchtruim binnengedrongen en daar neergehaald. Volgens de krant Haaretz is het donderdag geïntercepteerde toestel “zeer waarschijnlijk” ook van de islamistische Hezbollah. Het inzetten van Israëlische drones boven Libanees gebied is veel minder uitzonderlijk. [Belga]

http://www.knack.be/belga-algemeen/israelische-luchtmacht-haalt-drone-neer/article-4000287313199.htm

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4372464,00.htmlBELGA – Op de foto: Mideast Israel Drone (videobeeld)