duitse expositieSinds de Tweede Wereldoorlog wonen er niet veel joden meer in Duitsland. Met een aandeel van slechts 200.000 op de 82 miljoen inwoners van Duitsland zijn ze een serieuze minderheid geworden. Een nieuwe expositie, ‘Jew in a box’, wil de bevolking meer leren over joden, maar het blijft duidelijk een gevoelig thema. Zo spreekt een jood het publiek toe vanuit een glazen ‘kooi’ en dat zorgt voor gemengde reacties.

De glazen ruimte waarin de joodse man zit, stelt de vraag: “Zijn er nog joden in Duitsland?” Aangezien ze niet echt talrijk zijn, probeert de man in het museum de bezoekers wat meer te vertellen over zijn volk. Maar een joodse man in een soort kooi steken, is natuurlijk om gemengde reacties vragen. Zeker aangezien het om een museum in de Duitse hoofdstad Berlijn gaat, waar tot de nederlaag van Adolf Hitler in 1945 liefst zes miljoen joden om het leven zijn gebracht.

“Waarom geven ze hem geen banaan en een glas water, of waarom zetten ze de verwarming niet hoger om het gezelliger te maken in zijn glazen doos?”, zegt Stephan Kramer, een prominente figuur in de joodse gemeenschap van Berlijn. “Ze hebben me gevraagd of ik wou meewerken, maar ik zei hen dat ik niet beschikbaar ben.” …

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1606337/2013/03/30/Woede-over-Duitse-expositie-die-jood-in-een-kooi-steekt.dhtml

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2301268/Outrage-Jew-box-exhibition-Berlin-museum-participant-sits-glass-cage-hours-answering-questions.htmlHLN – Foto: Jood in een kooi op Duitse expo [ap]