Paus Franciscus I

De Argentijn Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus.

Hij heeft de naam Franciscus aangenomen.

Iets na 19 uur vanavond was er witte rook opgestegen uit de schouw van de Sixtijnse kerk en gingen de klokken van de Sint-Pietersbasiliek aan het luiden.

Ruim een uur later verscheen Bergoglio als nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. [Belga]


Ook op Twitter ging het gisteravond over weinig anders dan de verkiezing van de nieuwe paus. Zo’n 7 miljoen paus-tweets werden er verstuurd. Als grootste Twitter-event moet de verkiezing van Franciscus het wel afleggen tegen de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/130314_PausTwitter

Een pausennaam is een heel programma

Iemand die tot paus verkozen wordt, legt meestal zijn eigen naam af en kiest een nieuwe naam. Hij doet dat niet zomaar, omdat hij de naam mooi vindt, maar hij kiest een naam die symbool staat voor zijn karakter, de richting die hij uit wil met de kerk en zijn ambities. In feite staat de naam voor een heel programma. De paus kan een nieuwe, originele naam kiezen, zoals de nieuwe paus nu gedaan heeft, maar gebruikelijker is dat hij er een kiest uit de lange lijst van zijn voorgangers.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1554608

Peeters, Van Rompuy en Di Rupo feliciteren Franciscus

‘Ik hoop dat de nieuwe paus het juiste evenwicht kan vinden tussen authenticiteit en traditie versus de maatschappelijke uitdagingen van vandaag, en dat hij een waardevolle bijdrage kan leveren aan de grote uitdagingen op economisch, sociaal en maatschappelijk vlak’, reageert Vlaams minister-president Kris Peeters op de verkiezing van een nieuwe paus.
‘Daarnaast hoop ik dat de nieuwe paus de dialoog tussen de verschillende religies kan verderzetten. In deze snel veranderende wereld is het belangrijk dat de grote zingevers mensen met overtuiging en in dialoog gidsen.’

EU-raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben de nieuwe paus Franciscus ook gefeliciteerd met zijn aanstelling. ‘Wij wensen u een lang en gezegend pontificaat, wat uwe heiligheid en de katholieke kerk de kans zal geven de fundamentele waarden van vrede, solidariteit en menselijke waardigheid te verdedigen en te bevorderen. Dat zijn essentiële wegwijzers in een wereld die veel uitdagingen kent en diepe veranderingen ondergaat’, zeggen ze.

Van Rompuy en Barroso hopen ook dat de nieuwe paus zich verder zal inzetten om de godsdiensten dichter bij elkaar te brengen

Eerste minister Elio Di Rupo heeft in naam van de federale regering de nieuwe paus gefeliciteerd met zijn aanstelling. In een kort persbericht zegt de premier dat paus Franciscus I onder meer een antwoord moet bieden ‘op de hoop en verwachtingen van katholieken overal ter wereld, in een samenleving in volle verandering’.

Di Rupo wenst de 266ste paus veel succes bij het uitvoeren van zijn functie.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130313_111&word=di+rupo+paus

De Gemeenschap van Sant’Egidio verheugt zich over de verkiezing van paus Franciscus. Zij kent Jorge Maria Bergoglio als een man van God, vriend van de armen, leider van de christelijke gemeenschap.

Lees ook:

New pope, Jorge Mario Bergoglio of Argentina, has Jewish connections [JTA]

http://www.jta.org/news/article/2013/03/13/3121966/new-pope-francis-i-is-argentinian-cardinal-jorge-maria-bergoglio

Bergoglio n’aime pas voyager [Belga]: http://www.lalibre.be/actu/international/article/803039/francois-ier-une-surprise-totale-pour-mgr-leonard.html

Qui est Jorge Bergoglio? [AFP] http://www.lalibre.be/actu/international/article/803038/qui-est-jorge-bergoglio.html

Antwerpse bisschop Bonny zeer gelukkig met nieuwe paus [GVA]:

http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpse-bisschop-bonny-zeer-gelukkig-met-nieuwe-paus.aspx

 

 

 De Redactie – Op de foto: Paus Franciscus