Shimon Peres en Elio Di RupoPremier Elio Di Rupo heeft de Israëlische president Shimon Peres woensdag opgeroepen dringend de vredesonderhandelingen met de Palestijnen te hernemen. Peres is enkele dagen in ons land, onder meer voor overleg met de Europese Unie.


Elio Di Rupo had in de vooravond een onderhoud met de Israëlische president. Hij spoorde hem aan te werken aan een tweestatenoplossing in zijn land, met naast Israël ook een onafhankelijke Palestijnse staat, is te horen na de vergadering. België heeft eind vorig jaar zijn steun verleend aan een waarnemend statuut voor Palestina bij de Verenigde Naties.

De eerste minister drukte tegenover Peres zijn bezorgdheid uit over de politiek van kolonisatie die Israël momenteel weer volop voert.

Ook de Europese Unie veroordeelt die praktijk.

De twee staatshoofden hadden het woensdag ook over de strijd tegen het terrorisme, waarbij Di Rupo erop wees dat elke antisemitische daad onaanvaardbaar is. De premier drukte tot slot zijn hoop uit dat het volgende bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël een nieuwe dynamiek voor het vredesproces kan betekenen.

Shimon Peres en Elio Di RupoBELGA – Op de foto: Shimon Peres en Elio Di Rupo