carnavalstoet aalst

 

Lees hier de brief van Vlaams Minister van Cultuur, Joke Schauvliege:

Schauvliege stuurde woensdag in naam van de Vlaamse regering al een brief naar Parijs. “Wij hebben Unesco een reactie bezorgd waarin de historisch-culturele context van Aalst Carnaval wordt geschetst en waarin we betreuren dat mogelijks de perceptie is gewekt dat de deelnemers een antisemitische boodschap wilden verspreiden”, zegt Schauvliege.


“Tegelijk maken we Unesco duidelijk dat wij elke vorm van antisemitisme en rassenhaat veroordelen. Carnaval blijft natuurlijk een moment waarop met figuren en de actualiteit gespot wordt. Dat gebeurt meestal op een groteske manier, met stereotiepe uitvergrotingen.”

Wat ze er zelf van vindt? ”Ik ga ervan uit dat de deelnemers weten wat ze doen en in al hun wijsheid kunnen oordelen of ze al dan niet over de schreef gaan en al dan niet mensen kwetsen of discrimineren.”

Ook advocaat Alain De Ruyck, lid van de gelegenheidscarnavalsgroep Eftepië die de SS-VA-act bracht, bood gisteren al zijn excuses aan “indien er mensen zijn die ons misbegrepen hebben of die we gekwetst hebben. Wij lachten echter niet met de Joden of de Holocaust, wel met het overdreven nationalisme van de N-VA hier in Aalst, zoals het verwijderen van de Belgische vlag en de foto’s van het koningspaar uit het stadhuis. Dit alles hebben we overgoten met een vleugje ‘Allo Allo’. In de stoet liepen er nog carnavalisten rond verkleed als chassidische joden met GAS-boetes. Maar voor alle duidelijkheid: die behoorden dus niet tot onze groep.”

http://www.gva.be/regio-waas/aalst/schauvliege-stuurt-blusbrief-naar-unesco.aspx

Lees ook:

Unesco “zwaar geschokt” door Nazi-carnavalwagon
Burgemeester D’Haese betreurt heisa rond Nazi-carnavalwagon

Update:

Kijk hier naar het fragment uit het Journaal op VRT van 14/02/2013: http://www.deredactie.be/permalink/1.1549209
GVA – Op de foto: carnavalstoet van Aalst – nazi’s