Sample Image

Woensdag 30 januari werd in het Wilrijkse districtshuis Marie Van de Wiele-Pots postuum geëerd door de ambassadeur van Israël.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborg zij twee Joodse zussen, Edith en Sylvie Blicher, voor de Duitse bezetter. Niet evident, temeer omdat haar echtgenoot toen al was opgepakt vanwege zijn verzetsactiviteiten. Dankzij Marie Van de Wiele-Pots ontsnapten de zussen aan de concentratiekampen en werden zij na de oorlog opnieuw herenigd met hun moeder. Marie Van de Wiele, die bijna heel haar leven in Wilrijk woonde, is inmiddels overleden.


Regelmatig eert de Israëlische ambassade in België landgenoten die hun leven op het spel zetten door Joodse kinderen en gezinnen te verbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ambassadeur overhandigt hen, in naam van de staat Israël, de ‘Blijken van Erkentelijkheid’, toegekend door het Instituut ter Herdenking van Martelaren en Helden ‘Yad Vashem’.

Catherine Pots , kleindochter van Marie, kreeg de eer het certificaat en de medaille te ontvangen van Ambassadeur Jacques Revah.

Het was een zeer emotionele en mooie ceremonie, de eerste voor de nieuwe jonge burgemeester van Wilrijk.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLLSP_20130130_001Op de foto: Z.E. Amb. J. Revah te Wilrijk