Sample Image

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de Verenigde Staten nog niet genoeg doen om hun kinderen te beschermen. Obama zei dat op een wake in Newtown voor de slachtoffers van de schietpartij van vrijdag. Hij beloofde dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om nieuwe tragedies te voorkomen. Daarmee verwees Obama naar een strengere wapenwetgeving.

Vrijdag schoot in Newtown (Connecticut) een jongeman 20 kinderen en zes volwassenen dood op een lagere school. Eerder had hij zijn moeder al vermoord.

Op een wake ter nagedachtenis van de slachtoffers bood Obama de inwoners van Newtown “de liefde en de gebeden van de hele natie” aan. “Newtown, jullie staan niet alleen. Doorheen het hele land werd er samen met jullie gehuild”, zei Obama in zijn toespraak. “Ook onze wereld werd dooreengeschud.”

De president prees de moed van het schoolpersoneel. “Ze reageerden zoals wij allemaal zouden willen reageren in dergelijke verschrikkelijke omstandigheden. Met moed en liefde, hun leven gevend om de kinderen te beschermen die ze onder hun hoede hadden.”


Het is de vierde keer sinds hij president werd, dat Obama zo’n bloedbad meemaakt. “We kunnen dit niet meer tolereren. Er moet een einde aan komen. En daarvoor moeten we veranderen”, klonk het.

Obama gaf toe dat “geen enkele wet het kwaad kan uitroeien”, maar beloofde dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om nieuwe tragedies te voorkomen. Hiermee verwees Obama duidelijk naar een strengere wapenwetgeving. Sinds de schietpartij is het debat over de wapenwetgeving in de VS opnieuw opgelaaid.

De eerste verantwoordelijkheid van een samenleving is om haar kinderen te beschermen, klonk het nog. “Kunnen we oprecht zeggen dat we als land voldoende doen om aan die verplichting te voldoen? Het antwoord is nee. We kunnen ongetwijfeld meer doen”, zei Obama. [Bron: De Redactie]

 

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121217_Newtown_Obama

Lees hier de toespraak: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/12/16/remarks-president-sandy-hook-interfaith-prayer-vigil

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_internationaal/Obama_We_moeten_veranderen.9281349-3141.artfoto:President Obama in Newton, Connecticut