Sample ImageHet Grondwettelijk Hof in Polen heeft geoordeeld dat het ritueel slachten van dieren door religieuze groepen, waaronder joden en moslims, in strijd is met de grondwet en de wetten op het dierenwelzijn. De uitspraak is een overwinning voor dierenbeschermers.


Het hof oordeelt dat de bepalingen die toelaten om dieren te kelen en te laten leegbloeden zonder verdoving, ingaan tegen de Poolse wetgeving. Het hof zei ook de minister van Landbouw zijn bevoegdheden te buiten was gegaan en de grondwet had overtreden door die bepalingen uit te vaardigen. 

Polen heeft die bepalingen ingevoerd in 2004, toen het tot de Europese Unie toegetreden is, om zijn wetgeving meer in lijn te brengen met de Europese regelgeving.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof brengt Polen dan ook in conflict met de richtlijnen van de Europese Unie, die ritueel slachten toelaten op grond van de religieuze vrijheid.

Op 1 januari wordt er overigens een nieuwe Europese richtlijn van kracht, die de praktijk toelaat en gemeenschappelijke normen oplegt aan de lidstaten. Dierenrechtenactivisten zullen de uitspraak van het Grondwettelijk Hof zonder twijfel aangrijpen om een discussie op gang te brengen over de vraag of en in hoeverre Polen de Europese richtlijn moet toepassen. 

In Nederland heeft de Tweede Kamer van het parlement verleden jaar een wet aangenomen die ritueel slachten verbiedt,wat de steun had van een ruime meerderheid van de bevolking. Na protest over het feit dat de wet de religieuze vrijheid zou schenden, verdween die steun toen de wet naar de senaat ging. 

 

 

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121127_polen_slachten

Country’s top court rules key tenet of Jewish and Muslim faiths illegal, but government insists new EU rules will still allow practice. ‘Those seeking to proscribe Jewish traditions are reminding us of far darker times,’ says rabbi

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4312649,00.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/poland/9709031/Poland-to-ban-religious-slaughter-of-animals.html