Kafka archief

Een Israëlische rechter heeft geoordeeld dat de verzameling werken van Franz Kafka, die in het bezit waren van Max Brod, publiek moeten worden gemaakt.

In 1939 werd een grote koffer vol documenten van de hand van Franz Kafka en zijn vriend Max Brod uit Praag weggedragen. De documenten bleven gedurende decennia verborgen, maar nu heeft een rechter in Tel Aviv geoordeeld dat de documenten publiek gemaakt moeten worden.


De zaak over wie de precieze eigenaar van de documenten is, sleept al jaren aan. Zondag heeft rechter Talia Kopelman-Pardo eindelijk een uitspraak gedaan in Tel Aviv. De collectie moet overgemaakt worden aan de Israëlische Nationale Bibliotheek in Jerusalem, die al gezegd heeft de documenten online te zullen publiceren. De verzameling bevat tienduizenden pagina’s en enkele notitieboekjes van Kafka.

Kafka liet zijn geschriften bij zijn dood in 1924 na aan zijn vriend Max Brod met het bevel ze te verbranden. Dat deed Brod niet en hij liet de romans ‘Het Slot’, ‘Het Proces’ en ‘Amerika’ publiceren, maar veel van de andere documenten bleven ongepubliceerd. In 1939 vluchtte Brod naar Palestina en nam de documenten met zich mee. Bij zijn dood gaf Brod de verzameling aan zijn secretaresse Esther Hoffe, die er een deel van verkocht en aan haar dochters naliet bij haar dood in 2007. De dochters zeggen nu dat de collectie een geschenk was, maar de rechter oordeelt nu dat “de manuscripten van Kafka niet als geschenk aan de nabestaanden is gegeven” en dat de verzameling “overgemaakt moet worden aan het archief”, zoals Brod dat gewild had in 1948.

http://www.demorgen.be/dm/nl/1006/Kunst-Literatuur/article/detail/1517529/2012/10/15/Groot-Kafka-archief-weldra-online-gepubliceerd.dhtml

http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/israel-court-orders-kafka-manuscripts-be-transferred-to-national-library.premium-1.469870

http://www.lexpress.fr/actualites/1/culture/litterature-les-manuscrits-de-kafka-finalement-propriete-de-l-etat-d-israel_1174235.html