Sample Image

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft zeven verdachten opgepakt in een onderzoek naar terrorisme, meldt het federaal parket. Midden september werden al zeven andere personen aangehouden in een ander onderzoek naar een gelijkaardige cel.

I


In augustus vorig jaar werd in Somalië een Belg van Marokkaanse afkomst opgepakt, waarop een terrorismeonderzoek werd geopend bij het Federaal Parket van Brussel. De man zou de bedoeling gehad hebben om in Somalië te gaan strijden voor de jihadistische beweging Al-Shabaab, die van Somalië een moslimstaat wil maken en wordt gelinkt aan Al Qaeda.

Het terreuronderzoek wees het bestaan uit van een groep die jonge Brusselse moslims rekruteerden om in Afrika te gaan strijden, eveneens voor de plaatselijke jihadistische beweging Al-Shabaab. 

Woensdagochtend werden zes huiszoekingen verricht in Vorst, Sint-Gillis, Ukkel, Molenbeek en Sint-Pieters-Woluwe, waarbij verschillende mannen van Marokkaanse en Afrikaanse afkomst en ook één Belg werden opgepakt. Zij wilden voor de Heilige Oorlog in Somalië strijden, wat strafbaar is.

De mannen zouden geen aanslagen hebben willen plegen in ons land, meldt de VRT. De verdachten zullen voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen. Bij de huiszoekingen zijn ook documenten en informaticamateriaal in beslag genomen.

Midden september werden al eens 7 personen aangehouden in een onderzoek van het federaal parket naar een gelijkaardige terrorisme-cel, die jihadisten naar Somalië en Syrië stuurde. Volgens het federaal parket is er wel een link tussen beide dossiers maar gaat het niet om dezelfde groep mensen.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121010_00328923

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/121010_Brussel_terreur_verdachten