Sample ImageBij de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi zouden vier Amerikaanse functionarissen omgekomen zijn, onder wie J. Christopher Stevens, de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Dat melden verschillende hooggeplaatste bronnen in Libië. De VS heeft het nieuws nog niet bevestigd.


Het Amerikaanse consulaat in Benghazi, in het oosten van Libië, werd dinsdagavond aangevallen door gewapende militieleden die in het rond schoten en zelfgemaakte bommen gooiden. De veiligheidsdiensten van het consulaat beantwoordden het vuur maar konden niet verhinderen dat het gebouw in brand werd gestoken.

Eerder klonk het dat bij de aanval één Amerikaanse official gedood zou zijn. Nu melden verschillende bronnen bij het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken en bij de veiligheidsdiensten dat er niet één, maar vier Amerikanen omgekomen zouden zijn, onder wie J. Christopher Stevens, de Amerikaanse ambassadeur in Libië. De functionarissen zouden gisteren op bezoek geweest zijn in Benghazi. Ze zouden onder vuur genomen zijn toen ze werden weggebracht naar een veilige locatie, op het moment dat de aanval op het Amerikaanse consulaat plaatsvond.

Zowel de Libische viceminister van Binnenlandse Zaken Wanis al-Sharif als het hoofd van de veiligheidsdiensten in Benghazi Abdel-Basit Haroun heeft het nieuws gemeld. De Libische vicepremier Moustapha Abou Chagour heeft op Twitter al veroordeeld wat hij “de laffe aanval op het Amerikaanse consulaat en de moord op ambassadeur Stevens en andere diplomaten” noemt. De Amerikaanse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli kan het nieuws echter niet bevestigen. “We hebben hier geen informatie over”, klinkt het bij het persagentschap Reuters.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van één Amerikaanse official bevestigd, zonder die te benoemen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton veroordeelde eerder al de aanval maar meldde niets over de ambassadeur. Ze stelde dat “dit geweld niet gerechtvaardigd kan worden, maar dat de VS wel betreurt dat gelovigen beledigd worden.”

De aanleiding voor de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi is waarschijnlijk een Amerikaanse videofilm over de profeet Mohammed die op Youtube werd gepost.

 

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/120912_consulaat_VS_Libi%25C3%25AB