Sample Image

In de VS worden vandaag in tal van steden de drieduizend slachtoffers herdacht van de aanslagen van 11 september 2001. De vlaggen hangen halfstok en nabestaanden zoeken steun bij elkaar.

 President Obama zei over de elfde verjaardag van nine eleven dat Amerika sinds de aanslagen “een veiliger, sterker en meer gerespecteerd land” is geworden. De bouw van een nieuwe toren op de rampplaats, moet dit ondertekenen.


Aan de memorial in New York klinkt intussen gegrom van de nabestaanden. De bouw van het beloofde museum ligt al een tijdje stil. “Zonder een museum dat uitlegt wat er is gebeurd, stelt de herdenkingsmuur met de namen van alle slachtoffers niet veel voor”, vindt Edie Lutnick, wiens broer Gary sneuvelde. “Een herdenkingsmuur met een fontein zonder museum vind ik travestie.”

Het zou een beetje zijn zoals de Menenpoort in Ieper, maar dan zonder Flanders Fields-museum. Vandaag worden wel eenmalig nog eens artefacten zoals brokstukken, kledingstukken en ander herdenkingsmateriaal getoond.

Volgens de stad New York loopt de bouw van het museum vertraging op door financiële problemen, maar is het een uitgemaakte zaak dat het er komt.

http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1239132/herdenking-11-september-zorgt-voor-onenigheid.aspx