De grootste supermarktketen uit Zwitserland, Migros, gaat een apart logo plakken op producten uit Israël en de bezette Palestijnse gebieden. “Een kwestie van transparantie”, klinkt het. De bezette gebieden zijn erg omstreden en mensen kunnen nu zelf kiezen of ze producten uit die regio willen.

“Dit is geen politiek standpunt”, benadrukt de supermarkt. Het bedrijf roept ook niet op om de producten te boycotten, het wil enkel “klanten duidelijk informeren”.


De supermarktketen voelt zich gesteund door de Zwitserse regering en de Verenigde Naties. “Die beschouwen de nederzettingen immers als illegaal”.

De Israëlische ambassade in de Zwitserse hoofdstad Bern is alvast niet te spreken over het label, ze spreekt van discriminatie. Volgens de Joodse gemeenschap in het land is dit een nieuwe “joodse stempel”.

Ondanks de polemiek is Migros niet het eerste bedrijf dat een label voor Israëlische producten invoert. Concurrent Coop deed dit ook al.