Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) betreurt ten zeerste de duidelijk politiek gemotiveerde beslissing van het Internationaal Strafhof (ICC) om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Binyamin Netanyahu en minister Yoav Gallant.
Hoewel het ICC in principe een onafhankelijke internationale rechtbank is, wijzen wij op de structurele banden tussen het ICC en de Verenigde Naties, zoals vastgelegd in artikel 2 van het Statuut van Rome. Dit artikel bepaalt dat het ICC verbonden is met de VN via een akkoord dat op 4 oktober 2004 in werking is getreden.
Belangrijk is dat Israël, net zoals de Verenigde Staten, nooit partij is geworden bij het Statuut van Rome. De bevoegdheid van het ICC over Israël is enkel gebaseerd op de politieke beslissing van de VN-secretaris-generaal in 2015 om de zogenaamde “Staat Palestina” toe te laten tot het Statuut van Rome. Deze stap was duidelijk bedoeld om Israël onder de jurisdictie van het ICC te brengen.
Daarnaast is het belangrijk te onderstrepen dat het ICC een aanvullende en subsidiaire rechtbank is. Dit betekent dat het ICC alleen kan ingrijpen wanneer nationale rechtsstelsels niet bereid of in staat zijn om zelf recht te spreken. Dit is overduidelijk niet van toepassing op een rechtsstaat zoals Israël.
De Israëlische rechtspraak is onafhankelijk en heeft meermaals aangetoond dat zij hooggeplaatste figuren, waaronder een premier en een president, kan en zal vervolgen, veroordelen en zelfs gevangen zetten indien nodig.
De arrestatiebevelen van het ICC zijn gebaseerd op vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar deze bevelen komen tot stand zonder een diepgaand onderzoek en mogen niet worden gezien als een oordeel over schuld.
Het FJO veroordeelt ten strengste dat het ICC voor het eerst in haar bestaan arrestatiebevelen uitvaardigt tegen politieke leiders van een democratische staat, zonder enige noodzakelijkheid vanuit juridisch oogpunt. Deze beslissing is niet alleen juridisch onjuist maar ook moreel verwerpelijk en schaadt de geloofwaardigheid van het ICC ernstig. Met deze beslissing zet het ICC een belangrijke politieke stap die haaks staat op het streven naar vrede.
Het FJO wijst op de onevenwichtige vergelijking die wordt gemaakt tussen de leiders van een democratische staat en Mohammed Deïf, het hoofd van de militaire tak van de terreurorganisatie Hamas, die vermoedelijk is overleden op 13 juli 2024. Tegen hem werd eveneens een arrestatiebevel uitgevaardigd.
Bovendien benadrukt het FJO het schrijnende verschil tussen de maatregelen tegen Israëlische leiders en de passiviteit van het ICC ten aanzien van de misdaden van vele dictators wereldwijd.
Deze beslissing van het ICC dient niet het recht of de vrede, maar versterkt politieke polarisatie en ondermijnt de inspanningen voor een rechtvaardige oplossing in de regio.